Hlavní obsah

Vláda upraví penzijní reformu. Věk odchodu do důchodu poroste pomaleji

Aktualizováno

Penzijní reforma ještě ani neprošla Poslaneckou sněmovnou, a už se bude měnit. Koalice se totiž dohodla, že změní automat, podle něhož se bude zvyšovat věk odchodu do důchodu. Podle návrhu, který poslala vláda poslancům, to mělo původně být až o dva měsíce za rok. Nově by to mělo být maximálně o měsíc.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Toto byla jedna z věcí, které jsme v úterý probírali na jednání koalice. Máme na ni koaliční dohodu,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V současnosti se důchodový věk zvyšuje tak, aby se postupně pro všechny zastavil na 65 letech věku. Tuto hranici ale chce Jurečka prolomit. Podle návrhu, který poslal do Sněmovny, se bude důchodový věk řídit věkem dožití, růst měl až o dva měsíce za rok tak, aby důchodci strávili v penzi průměrně 21,5 roku. Ročník 1966 měl jít do penze v 65 letech a dvou měsících.

Jurečka: Peníze na platy jsme našli, ale pro všechny nejsou

Ekonomika

To ovšem nyní koalice pozměňovacím návrhem zruší. Vláda přistoupila na návrh České demografické společnosti, podle nějž by se důchodový věk zvyšoval maximálně o měsíc. Společnost to odůvodňovala tím, že by jinak hrozily „bezdůvodné rozdíly“ v době pobírání důchodu.

Nově by tak měl jít ročník 1966 do penze v 65 letech a jednom měsíci a například ročník 1978 pak v 66 letech a jednom měsíci. Lidé narození v roce 2001 pak až v 68 letech. Podle původní varianty to ale mohlo být až v 70 letech a 5 měsících.

Revize po pěti letech

Podle poslankyně za STAN Pavly Pivoňky Vaňkové by se mělo ještě každých pět let zhodnotit, jak se vyvíjí situace, a podle toho by mohlo dojít k úpravám.

„Dává větší smysl hodnotit generaci po pěti letech, a ne postupovat z ročníku na ročník. Protože když přijde nějaká pandemie, jako byl třeba covid, může být jiná úmrtnost,“ řekla Novinkám. Ještě se podle ní jedná například o předčasných důchodech pro náročné profese. Na tom ještě dohoda není.

„Je to spravedlivější, nebudou mezi jednotlivými generacemi tak velké rozdíly v době strávené v důchodu. Navíc poroste doba odchodu do penze pomaleji, takže se zachová to, že v ní lidé budou trávit čtvrtinu života,“ okomentoval rozhodnutí demograf Tomáš Fiala, který se na návrhu České demografické společnosti podílel.

Podle šéfky TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové jde o výsledek dlouhých jednání. „Pro naši stranu je klíčové hledět na přínos celé reformy a udržitelnost jejích součástí, což je naplněno,“ uvedla.

Kdy by se nově mělo chodit do penze
ročník narozenídůchodový věk
196665 let 1 měsíc
196765 let 2 měsíce
196865 let 3 měsíce
196965 let 4 měsíce
197065 let 5 měsíců
197165 let 6 měsíců
197265 let 7 měsíců
197365 let 8 měsíců
197465 let 9 měsíců
197565 let 10 měsíců
197665 let 11 měsíců
197766 let
197866 let 1 měsíc
Zdroj: Česká demografická společnost

Proti zvyšování věku se ostře vymezovaly odbory. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je to pozitivnější než původní návrh. „Ale chceme strop na 65 letech, protože vláda vůbec nezohledňuje délku pracovní doby, kdy má český zaměstnanec za život napracováno skoro o deset let více než německý. A problém penzijního systému by byl jiný, kdyby byly vyšší mzdy. To se nedá řešit jen zvyšováním důchodového věku,“ konstatoval.

Spokojená není ani šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Ani jedna varianta nepracuje s dobou dožití ve zdraví, která je klíčová,“ sdělila.

Změnit to vládní koalice chce za pomoci pozměňovacího návrhu k reformě, kterou bude pravděpodobně na konci září ve druhém čtení projednávat Sněmovna.

Jurečka pokračuje v digitalizaci. Zmizí desítky formulářů

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám