Hlavní obsah

Vláda se s odbory kvůli platům státních zaměstnanců nesešla. Arogance, míní odboráři

Ani přes veřejně proklamované dohody o schůzce týkající se navýšení platů státních a veřejných zaměstnanců v příštím roce se odbory dalšího termínu od vlády nedočkaly. Ta ve středu rozhoduje o konečné podobě státního rozpočtu, aniž by se s nimi předtím sešla, nebo jim nabídla jiný termín. V rozpočtu je přitom na platy vyhrazeno méně, než odbory očekávaly.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Žádali jsme v posledních dnech intenzivně o termín schůzky, ale zatím bez odezvy,“ řekl Novinkám místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jiří Vaňásek.

Původně se podle něj schůzka měla uskutečnit mezi 13. a 17. zářím, ale nestalo se tak kvůli povodním, které v tu dobu zasáhly velkou část České republiky.

„V tuto chvíli nemáme detailnější informaci, jak to dopadne,“ dodal Vaňásek s tím, že by mohlo na schůzku dojít i po odeslání rozpočtu do Sněmovny. „V legislativním procesu se ještě dají změny udělat,“ dodal.

Na platy o osm procent více nepůjde. Středula to špatně pochopil, tvrdí ministerstvo

Ekonomika

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková byla o něco razantnější. O platech zdravotníků se sice schůzka s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) uskuteční, ale v tomto jednání mělo jít o platy v sociálních službách, nezdravotnických pracovníků ve zdravotnictví, lidí v kultuře, státní správě a nepedagogických pracovníků, řekla.

Nedodržují dohody, míní odborářka

„Je to arogance. Tak arogantní jednání jsem ještě od žádné vlády nezažila. Pan premiér na jednání předsednictva prohlásil, že se s námi do 17. září sejde, a nestalo se tak. Vyplývá mi z toho, že nectí dohody, protože to nebyl slib, ale dohoda,“ dodala.

„Ani se neozvali, musejí řešit vládní krizi,“ okomentoval to ironicky předseda ČMKOS Josef Středula.

Není to poprvé, co jsou odbory na vládu naštvané. Poprvé se tak stalo v srpnu ohledně jednání o zvýšení platů od ledna. Tam jim vláda dala nůž na krk s tím, že buď přistoupí na valorizaci tarifů o tři až pět procent, nebo nebude nic. Nakonec na toto zvýšení nedošlo.

Na jednání tripartity pak podle vyjádření Středuly ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) slíbil navýšení prostředků na platy pro příští rok až o osm procent. Mělo to vycházet na 24 miliard korun. Ten to ale prostřednictvím své mluvčí popřel. V rozpočtu navrhuje navýšení o pět procent, jen u pedagogů o sedm. Podle Středuly by se ale zbytek dal najít v kapitole všeobecné pokladní správy.

V rozpočtu na příští rok dál chybějí miliardy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám