Hlavní obsah

Platy ve veřejné sféře vzrostou o 1400 korun, dohodla vláda s odbory

Aktualizováno

Platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok měsíčně o 1400 Kč, vláda se na tom dohodla s odbory, řekli ve čtvrtek po jednání premiér Petr Fiala (ODS) a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odbory zruší stávkovou pohotovost.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula po jednom z dřívějších jednání tripartity

Článek

„Dospěli jsme k dohodě o tom, jakým způsobem budou navýšeny platy zaměstnanců ve státní a veřejné sféře. V platových stupních jedna až čtyři dojde k navýšení o částku 1400 korun. Způsob, jakým se prostředky rozdělí v páté stupnici, se ještě upřesní na dalším jednání,“ řekl Fiala.

Navýšení půjde zaměstnancům do tarifů, tedy do základních platů. Nejvyšší procentuální navýšení bude podle premiéra u lidí s nejnižšími platy, u kterých vzrostou příjmy o 11,5 procenta. „Z obou stran jsem cítil, že se chceme dohodnout na řešení, které bude přijatelné pro všechny. Navýšení tarifů nebude pro nikoho znamenat, že mu budeme sahat na osobní ohodnocení nebo nadtarifní složky mzdy,“ dodal.

Navýšení v platové tabulce číslo pět, která se týká pedagogických pracovníků, ještě projedná vláda.

Jurečka: Důchodový věk se ustálí na 67 letech

Ekonomika

Odbory přitom šly do jednání s tím, že chtějí pro příští rok ze státního rozpočtu navýšení objemu na platy o osm procent a zvýšení tarifů o deset procent. Vláda už ale rozhodla o tom, že se objem zvýší pro učitele o sedm procent a o pět procent pro ostatní.

To při přepočtu znamená, že by na platy učitelů mělo jít o 6,6 miliardy korun více než letos a na platy ostatních státních zaměstnanců o 19,4 miliardy.

„Ani jedna ze stran neodchází s vítězstvím, ale s dohodou,“ ocenil jednání Středula. Přidání nejhůře odměňovaným je podle něj pro odbory nad jejich očekáváními, protože čekaly, že to bude méně. „Doufám, že kolegům ve vyšších kategoriích nebude vadit, že ta částka je pro všechny stejná,“ řekl.

Podle šéfa úřednických odborů a mluvčího odborových svazů ve státní správě Pavla Bednáře bylo jednání korektní z obou stran. „Žádná z něj nevyšla vítězně. Byl to kompromis z velmi konstruktivního jednání, během nějž si obě strany vzaly přestávku na rozmyšlenou, jak mají dále pokračovat,“ řekl Novinkám.

Odborové svazy, které v rámci ČMKOS sdružují státní a veřejné zaměstnance, byly kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Ta ale s uzavřenou dohodou skončí. „Věřím, že ji velmi rychle zrušíme. Je to pro nás formalita,“ řekl Středula.

Otazníky ale zatím stále visí nad třídenní stávkou soudního personálu, například zapisovatelek, která byla kvůli platům vyhlášena na příští týden. Tam budou podle Fialy jednání ještě pokračovat.

Většina policistů se pětiprocentního zvýšení platů nedočká

Ekonomika

Výběr článků

Načítám