Hlavní obsah

Vláda řeší, zda má Bartošovo stavební řízení opravit, nebo rovnou zahodit

Nejméně rok budou moci pracovníci stavebních úřadů využívat při vyřizování žádostí staré systémy, s nimiž pracovali před začátkem července. Co bude poté, zůstane ještě několik dní nejasné. Politici, úředníci a stavebníci aktuálně řeší, zda systém, který po sobě zanechal bývalý ministr Ivan Bartoš (Piráti), opravit, nebo s jeho vývojem začít znovu.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj, Bez zdroje

Digitální systémy, na které si úředníci stěžují, by se měly podle části expertů opravit, nikoli budovat od začátku.

Článek

„Vláda o řešení rozhodne 16. října,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který má nápravu digitalizace stavebního řízení aktuálně na starosti. „Musíme vyhodnotit vážná rizika, na která upozorňuje už svými předchozími rozhodnutími Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ dodal.

Debata, jestli opravovat stávající, nebo budovat nové systémy, je aktuálně velkým tématem jednání mezi politiky, obcemi a zástupci profesních svazů.

Portlík: Důležité stavby v Praze nejsou kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení v ohrožení

Domácí

„Na pondělní schůzce padala obě řešení, ale bez podrobnější analýzy, která by snad měla být brzy k dispozici, je těžké se rozhodnout,“ prohlásil Jan Holický, předseda Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů.

Variantu, že se dá pokračovat v opravě stávajících systémů, hájí například Jan Kasl, předseda České komory architektů.

„Pro mě jsou zásadní slova náměstka Karla Trpkoše, že systém není špatně postavený, ale trpí nedostatkem testování a proškolení. Nepovažuju digitalizaci stavebního řízení za mrtvou kobylu,“ řekl Novinkám Kasl.

Zmiňovaný náměstek Trpkoš, jenž jinak řídí digitalizaci na ministerstvu práce a sociálních věcí, se podílel na analýze, která vedla k Bartošovu odvolání. Konstatovala, že náprava pokaženého stavebního řízení potrvá mezi 12 a 18 měsíci a vyjde na 200 až 300 milionů korun.

Na kolik by vyšel zcela nový systém, jasné není. Jeho cenu by měla přiblížit zmíněná podrobnější analýza.

Zdrženlivé obce

Zatímco architekti se kloní k tomu, že stávající systém lze opravit, například Svaz měst a obcí je v hodnocení opatrnější. Jeho výkonná ředitelka Radka Vladyková preferenci přímo nevyjádřila. Rozhodnutí je podle ní na politicích. Pokud by se však ministerstvo rozhodlo pokračovat ve vývoji systému po Bartošovi, chce důkaz, že proces skutečně bude fungovat.

„Chceme vědět, že systém plní funkcionality v souladu se zákonem. Nikoli pouze slib, že je bude umět plnit. V tom jsme byli utvrzováni i poslední tři měsíce. Je nutné vidět ověřený a funkční systém,“ konstatovala Vladyková.

Svaz měst a obcí poukazuje na to, že nyní úředníci ve snaze udržet stavebnictví v běhu improvizují. To vytváří nejistotu, zda by jejich rozhodnutí obstála u případného soudu. Právní nejasnosti jsou zásadní problém i podle Holického.

Jistotu pro úředníky i stavebníky má přinést chystaná novela zákona umožňující přechodně využívat staré systémy. Vláda ji plánuje schválit zhruba do dvou měsíců.

Přechodné období podle budoucího ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) neznamená, že by lidé na úřady opět nosili stohy papírů. „Bude zachováno elektronické podání,“ prohlásil.

Kulhánek s Kupkou zároveň ujasnili, že týmy, které digitalizaci opravují, bude po svém nástupu koordinovat nový ministr pro místní rozvoj, nikoli ministr dopravy, jak je tomu nyní.

Část Bartošovy digitální agendy padne na nového ministra, část zůstane Jurečkovi

Domácí

Výběr článků

Načítám