Hlavní obsah

Vláda počítá s novelou rozpočtu, deficit stoupne až o desítky miliard

Deficit letošního státního rozpočtu se s největší pravděpodobností zvýší nad schválených 252 miliard korun. Stát vydá na obnovu území postiženého povodněmi řádově desítky miliard a bude tak nutné rozpočet novelizovat, protože v rezervě ani programech resortů potřebné peníze nejsou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Po středečním jednání vlády to avizoval premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že celkové škody napáchané povodněmi se mohou vyšplhat až na sto miliard.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už v úterý večer prohlásil, že chce novelu státního rozpočtu schválit co nejrychleji. Podle něj je potřeba ji urychleně připravit a schválit i s rizikem, že částka celkových škod nebude přesně spočítaná.

„Nejde čekat měsíce, až to bude úplně přesně spočítané,“ prohlásil šéf státní kasy. Na prvním místě je podle něj obnova poničené infrastruktury, což nejsou jen silnice a železnice, ale i vodovody a odpady. Podotkl, že podle zkušeností z předchozích povodní v letech 1997 a 2002 zhruba čtvrtinu celkových škod nakonec pokrývá státní rozpočet.

V rezervě má Česko jen miliardu, Stanjura nevylučuje vyšší schodek rozpočtu

Ekonomika

Pokud by tedy škody byly za sto miliard korun, účast státního rozpočtu by byla 25 miliard. „Těch sto miliard celkových škod nemusí být daleko od pravdy, ale to se skutečně uvidí,“ řekl Stanjura.

Otázkou financování obnovy se bude ve čtvrtek poprvé zabývat jím vedená vládní skupina, kterou kabinet pro tento účel vytvořil. Peníze na rekonstrukci zaplavených míst půjdou také z obecních a krajských zdrojů, ze sbírek či od pojišťoven.

Národní programy na obnovu nestačí

Předseda vlády Fiala připomněl, že stát už využívá národní programy na obnovu území po katastrofách, jako například Živel v gesci ministerstva pro místní rozvoj, tyto programy ale pracují s rozpočtem jen v řádu stovek milionů.

„Počítáme s tím, že ty stávající programy stačit nebudou, musíme vytvořit zvláštní finanční nástroje,“ řekl premiér. „Předpokládám, že budeme muset upravovat už rozpočet na letošní rok, abychom mohli pomáhat co nejrychleji,“ dodal.

Podle Fialy se celkové škody budou zřejmě pohybovat kolem 100 miliard korun, na konečný odhad je však i podle něj zatím brzy, protože voda na všech zaplavených územích ještě neopadla.

Novela letošního rozpočtu kvůli následkům povodní bude nezbytná i podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Předpokládá její schválení v horizontu jednoho až dvou měsíců. Půjde tak o zrychlený legislativní proces.

Kvůli financování záplavových škod Stanjura ve středu večer jednal se svojí předchůdkyní a šéfkou poslanců opozičního ANO Alenou Schillerovou. I bez případné podpory opozice by ale koalice byla schopná novelu navyšující deficit rozpočtu ve Sněmovně prohlasovat.

Vláda také hodlá žádat o podporu Evropskou unii. Zároveň bude zjišťovat, kolik mohou uvolnit jednotlivé kraje a obce. Vládní rezerva je téměř vyčerpaná.

Podle ministerstva financí pracovní skupina pod Stanjurovým vedením shromáždí údaje o všech dostupných prostředcích financování obnovy z národních i evropských programů a o tom, jak rychle jsou tyto peníze dostupné.

Ze státních rezerv míří do obcí cisterny, elektrocentrály i čerpadla

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám