Hlavní obsah

Vláda od ledna zvýší mýtné pro nákladní auta

Od ledna příštího roku se zvýší mýtné pro nákladní auta nad 3,5 tuny, oproti současným sazbám by navýšení mělo být do pěti procent. Zvedne se ta část mýtného, kterou dopravci platí za vypouštění emisí CO2. Sazby pro autobusy se nezmění. Vyplývá to z nařízení, které ve středu schválila vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Cílem sledovaným předkladatelem návrhu nařízení vlády je zvýšení výnosů z výběru mýtného, které jsou příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Tyto finanční prostředky pak bude možné využít typicky na výstavbu, opravy, údržbu nebo správu dálnic a silnic. Cílem návrhu nařízení vlády je též motivovat dopravce a provozovatele vozidel k užívání zpoplatněných pozemních komunikací vozidly s nižšími emisemi CO2,“ dodal.

Dálniční známka od ledna znovu zdraží

Ekonomika

Podle schváleného nařízení se zvýší takzvaná čtvrtá složka mýtného, což je poplatek za náklady spojené s emisemi CO2. Beze změny zůstanou sazby pro vozidla označovaná kategorií M2 a M3, tedy autobusy. Ministerstvo rovněž ponechá na současné výši poplatky pro elektromobily a vozidla používající jako palivo vodík.

Ministerstvo dopravy předpokládá, že navýšení mýtného by mělo do rozpočtu SFDI přinést o 800 milionů korun více. Letos stát předpokládá, že na elektronickém mýtném vybere 16,43 miliardy korun. Od ledna do srpna zatím stát vybral na mýtném 11,36 miliardy korun, což je meziročně o 14,8 procenta více.

Stát vybral v červenci na mýtném meziročně o čtvrtinu více

Ekonomika

Výběr článků

Načítám