Hlavní obsah

Vláda napíná se zdaněním tichého vína. Rozhodnutí oddaluje

Zrušení daňové výjimky pro vína a cidery se stále oddaluje. Ministři s návrhem nespěchají. Ačkoliv některé strany zdanění podporují, nikdo zatím koaliční jednání nesvolal. Do konce června ale musí být podle premiéra Petra Fialy jasno. Hrozí, že by jinak změny nestihly projít parlamentem.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„O tichém víně vedeme debatu i uvnitř ODS. Řekl jsem, že do prázdnin v tom musí být jasno, a myslím si, že bude,“ slíbil v podcastu Politalk na Novinkách premiér Petr Fiala (ODS).

Zatímco předseda vlády volí spíše opatrný postoj, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zrušení výjimky a zavedení spotřební daně opakovaně podpořil. Ještě v dubnu předjímal, že by koncem května mohl kabinet rozhodnout, aby stihli zákonodárci předlohu do konce roku schválit.

Čeká se ale na to, až někdo jednání svolá. Resort zdravotnictví a TOP 09 slovy ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zdanění podporují, a zvedl by ruku i pro zdanění cukru ve slazených nápojích, s návrhem podle něj ale musí přijít resort financí. Ten ovšem zase čeká na podnět od jiných stran. Vše tak ustrnulo.

Zdanění tichého vína? Většina lidí s tím nemá problém

Domácí

„Termín koaličního jednání ohledně návrhu zdanit tiché víno spotřební daní nebyl zatím stanovený a uskuteční se až v momentě, kdy některá z vládních stran o svolání koaličního jednání k tomuto tématu požádá,“ sdělila Novinkám za resort financí Gabriela Krušinová.

Marian Jurečka, předseda lidovců, kteří patří k hlavním odpůrcům zrušení daňové výjimky, před týdnem uvedl, že pro zdanění tichého vína nevidí ve Sněmovně většinu. Přitom ministr zemědělství Marek Výborný z téže strany ještě v dubnu ubezpečoval, že nejsou a priori proti, pokud to nepoškodí malé české vinaře a nezatíží je to byrokracií.

Tím argumentují i další ministři včetně Válka.

Zdravý životní styl

Vláda souběžně apeluje na veřejnost s prevencí a dodržováním zdravého životního stylu. Připravuje se několik změn, které k tomu mají občany více motivovat. Třeba odměny za prevenci.

Podle expertů na zdravotní ekonomii by mohlo pomoci právě i zdanění vín a ciderů, jejichž konzumace se dlouhodobě zvyšuje. Byl by to větší signál než jen upozornění na to, že je alkohol škodlivý.

Pozitivní je, že se v posledních letech spotřeba alkoholu u mladistvých snižuje, jak ukázalo šetření Státního zdravotního ústavu (NAUTA). Pivo minimálně jednou týdně si dají nejčastěji muži nad 45 let z venkova, ženy si dopřávají spíše víno. Po destilátech a pálenkách sahají nejčastěji senioři na venkově.

Sedm nejhorších typů potravin pro náš mozek

Zdraví

Konzumace piva mírně klesá, víno je ale na vzestupu. Národní ekonomická rada vlády už dříve uvedla, že zavedení spotřební daně na tiché víno, která bude navázána na koncentraci alkoholu v nápoji, by pomohlo trend zvrátit. Menších vinařů by se týkala nižší sazba daně.

Podobně navrhují zdanit analytici z agentury PAQ Research i cukr ve slazených nápojích, což by mohlo vést ke snížení obsahu cukru v nápojích a pomoci v boji s obezitou u lidí. Ministr zdravotnictví by se tomu nebránil.

„Pokud přijde ministerstvo financí s jakýmkoliv dalším návrhem na zvyšování příjmů státní pokladny, který povede i ke zdražení nezdravých produktů, kam bezesporu slazené nápoje s vyšší hladinou cukru patří, tak to podporovat budu,“ řekl na dotaz Novinek.

„Stejně tak budu podporovat debatu o dani na alkohol v jakémkoli nápoji podle množství alkoholu. Čím víc alkoholu, tím by měla být daň z mého pohledu vyšší,“ dodal. Podporovat bude i zvyšování daní u produktů obsahujících nikotin.

Výrobci limonád místo cukru preferují umělá sladidla. Zákazníci se bouří

Zdraví

Výběr článků

Načítám