Hlavní obsah

Vláda chce zadlužit Česko, jako bychom procházeli strašnou ekonomickou krizí, tepou kabinet odborníci

Vláda v čele s pravicovou ODS chystá na příští rok takový deficit státního rozpočtu, jako kdyby Česko procházelo obří ekonomickou krizí, přitom má být rok 2025 ekonomicky normální, kritizují renomovaní odborníci. Stát si podle nich zvykl žít na dluh a jen těžko se ruší jakýkoliv výdaj, který byl jednou schválen, zejména v době covidu. Česko si tím nicméně zahrává s ohněm.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura a premiér Petr Fiala, oba z ODS

Článek

Na příští rok se plánuje schodek rozpočtu ve výši 231 miliard korun, jen o 21 miliard méně než letos, což ekonomy děsí. „To je číslo pro krizový rok, kdy se děje něco strašného, příští rok má být nicméně ekonomicky dobrý. Mít v takovém roce deficit 230 miliard je bizarní,“ popsal Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus.

Kde se má šetřit, je podle něj politické rozhodnutí. „První, co se nabízí, je množství peněz, které se posílá na dotacích i do soukromého sektoru. Je naprosto enormní, nekontrolovatelné, neefektivní a neuvěřitelně nabobtnalé,“ popsal Hradil. Základní chybou podle něj bylo, že opatření v době covidu sice měla být dočasná, ale stala se trvalými, zmínil například zrušení superhrubé mzdy.

Proč vláda nešetří? Fiala nechce dopadnout jako Nečas, míní politolog

Domácí

Podobně mluví i Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland. „Kdyby se v době před covidem blížil schodek rozpočtu ke sto miliardám, nebo je dokonce překročil, byla by to katastrofa a konec světa. Dnes nejsme schopni deficit ani snižovat dostatečným tempem tak, abychom se k těm sto miliardám dostali, snižování je jen kosmetické,“ popsal Bartoň.

Fiala: Naše opatření potlesk nevyvolají, ale uděláme je

Domácí

Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas, označil chystané snížení schodku ve výši dvaceti miliard za symbolické. Stát se podle něj naučil žít na dluh.

Hrozně rád se budu mýlit, ale obávám se, že budeme klouzat směrem dolů na žebříčku zadlužených zemí
ekonom Vít Hradil

„Rozhodně se takto nedá žít donekonečna, ale jen tak dlouho, dokud je vám ochotný někdo půjčovat. Ve chvíli, kdy ta chuť zmizí, a mizí většinou velice rychle a nečekaně, narazíme do zdi,“ řekl Dufek. Vedle superhrubé mzdy zmínil také otázku penzijního systému. „Je třeba pochválit ministerstvo práce a sociálních věcí, že aspoň něco v tomto směru učinilo, ale přichází to se zpožděním a ještě to nemusí stačit,“ popsal Dufek.

Podle Víta Hradila jsme možná už definitivně přestali být rozpočtově konzervativní zemí, jakou jsme byli už od sametové revoluce. „Hrozně rád se budu mýlit, ale obávám se, že budeme klouzat směrem dolů na žebříčku zadlužených zemí,“ řekl Hradil.

Stanjura otočil, mimořádná daň potrvá

Ekonomika

„Pamatuji si na střednědobý výhled tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové, tuším na rok 2024 nebo 2025 se tehdy předpokládal schodek 240 miliard. Tehdy jsme všichni analytici zírali s tím, že to nemůže myslet vážně, že v tu dobu už přece žádný covid nebude,“ popsal hlavní ekonom Cyrrus.

Vláda, kterou vede pravicová ODS, teď chystá na příští rok schodek v podobné výši. „Je to skoro jedno, jestli vládne levice, nebo pravice, výsledek je stejný,“ dodal Hradil. „Možná teď pravice bude usilovat o schodek 180 miliard a levice se bude blížit ke 300 miliardám,“ dodal s tím, že taková čísla jsou obří.

Nemá podle něj cenu se nyní strašit řeckým scénářem, kdy se tato jihoevropská země dostala kvůli zadlužení do platební neschopnosti. I to však podle něj může být scénářem, který může nastat, byť ne příští či přespříští rok, ale třeba „až“ za dvacet let.

Zakládáme si na velký problém, varuje NKÚ. Doporučuje rozpočtovou obezřetnost a reformy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám