Hlavní obsah

Vláda chce přitvrdit vůči kartelům, navrhuje vysoké pokuty pro manažery

Pokutu až deset milionů korun budou moci nově dostat manažeři, kteří se budou podílet na uzavření kartelových dohod. A to například tak, že ji zosnují, umožní nebo usnadní. Vedle toho jim bude hrozit zákaz činnosti nebo budou moci být trestně stíháni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítá s tím novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, kterou Úřad vlády poslal do připomínkového řízení. „Cílem je účinný postih těchto osob, jejich odrazení od páchání takových přestupků a v konečném důsledku pak i motivace přestupky ohlašovat,“ uvedl úřad v důvodové zprávě.

„Pokud jde o trestání fyzických osob ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jednalo by se skutečně o přelomovou věc. Účast na kartelu je dnes trestným činem, antimonopolní úřad tvrdí, že tato úprava nefunguje. To může být pravda, rozsudků za tento trestný čin je minimum,“ okomentoval to Robert Neruda, partner advokátní kanceláře Havel & Partners a bývalý místopředseda úřadu.

Na druhou stranu navrhovaná úprava je podle něj velmi radikální a umožnila by antimonopolnímu úřadu trestat manažery a představitele společností, i když se o protisoutěžní jednání jen pokusili třeba pouze v žertu.

Neruda: Česko je šampionem ve zpřísňování evropských směrnic, odrazuje to od vstupu na trh

Ekonomika

„Je zřejmé, že program shovívavosti antimonopolního úřadu nebyl v posledních letech příliš úspěšný. Nyní tedy mají být fyzické osoby vystaveny tlaku,“ doplnil Arthur Braun z advokátní kanceláře bpv Braun Partners. Zmíněný program má pomoci oznamování protisoutěžního jednání.

Zda navrhovaná úprava povede k potlačení nejnebezpečnějších kartelů, si ale Braun není jistý.

Zaměření na problémové sektory

Novela má dále vypustit jasně daný čtyřicetiprocentní podíl na trhu, který je považován za důkaz dominantního postavení. „Je to ale spíš kosmetická úprava, neboť posuzování dominantního postavení je vždy individuální,“ podotkl advokát Jiří Mňuk z Rowan Legal.

Účinněji by pak mohl antimonopolní úřad zasahovat i v případě sektorových šetření. Třeba u obchodních řetězců nebo výrobců a distributorů potravin, kde se objevovalo podezření na předražené zboží. A to i tehdy, když sice neshledá kartelové jednání, ale dozná, že je v daném sektoru hospodářská soutěž dlouhodobě narušena.

„Pokud nebude pravděpodobné, že by se tato situace měla v blízké budoucnosti změnit, může antimonopolní úřad vydat opatření, které povede ke zlepšení dané situace,“ stojí v důvodové zprávě.

Novela zavádí i takzvaný call-in model, který umožní posuzovat podezřelé fúze zpětně. Výslovně pak stanoví i zneužití dominantního postavení v případě prodeje za nepřiměřeně vysoké ceny.

„Teoreticky by bylo možné sankcionovat nadměrné ceny již dnes v případě zneužití dominantního postavení na trhu, v praxi je to však stěží možné, a to i podle stále platného zákona o cenách z roku 1990,“ doplnil Braun.

Samotný antimonopolní úřad hodnotí změny rozporuplně, byť na přípravě spolupracoval. „Klíčové je pro nás zejména zavedení administrativních trestů pro fyzické osoby, nový soutěžní nástroj a call-in model pro fúze,“ řekl jeho mluvčí Martin Šanda.

„Pokud by byl zařazen také původně navrhovaný přístup úřadu ke geolokačním údajům, odměny pro whistleblovery nebo určité rozvolnění pravidel pro uskutečňování místních šetření, mohlo by to znamenat větší akceschopnost při odhalování kartelů,“ doplnil.

Závažné případy se neřeší, říká advokát

Podle advokátky PwC Petry Kinclové je už dnes oblast hospodářské soutěže hodně složitá, pro podnikatele není intuitivní a přehledná. „Nová úprava přináší další zesložitění a nejistoty, což podnikatelům přinese jen další náklady na školení, poradce a advokáty na úkor vlastního byznysu,“ míní.

Ani podle Nerudy není změna nutná. „Úřad má už v tuto chvíli dostatečné pravomoci, stejné, jako má většina vyspělých soutěžních úřadů na světě. Na místo přijímání nových by se měl spíše zabývat, proč ty současné nejsou využívány efektivně,“ dodal.

Podle Brauna problémy nespočívají v nedostatečné legislativě, ale v tom, že se neřeší skutečně vážné případy. „Malí internetoví prodejci jsou stíháni za určování cen a jsou jim ukládány pokuty, které ohrožují jejich existenci. Koncentrace ve velkých oblastech obchodu nyní i s čínskými internetovými obchody, které mají další konkurenční výhody, se však téměř neřeší,“ upozornil.

Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy se k návrhu vyjádří, až jej prostudují. Novela ještě musí projít připomínkami a musí ji schválit vláda a parlament a podepsat prezident. Platit by mohla začít během příštího roku.

ÚOHS vyměřil za kartel při zakázce na zabezpečení přejezdů pokutu 51,5 milionu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám