Hlavní obsah

Vláda chce dostat Česko mezi nejsilnější ekonomiky Evropy. Firmy jsou skeptické

Česko se má do roku 2040 posunout mezi deset zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem na obyvatele. Aktuálně je podle tohoto ukazatele na 14. příčce. Posun předpokládá Hospodářská strategie ČR, kterou ve čtvrtek schvaluje vláda. Firmy mají pochybnosti o naplnění plánů; a opozice s nimi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN)

Článek

Podle nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN) patří mezi hlavní priority rozvoj lidského kapitálu, strategická infrastruktura, industrializace s přidanou hodnotou a financování.

„Hospodářská strategie nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem,“ slibuje Vlček.

Česko musí podle něj investovat do vzdělávání a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika. Posílit se má přitom spolupráce firem se školami na vytváření nových studijních programů.

Vláda je opět kompletní

Domácí

Rozvoj strategické infrastruktury, tedy dopravní, energetické a digitální, musí podle dokumentu doprovázet investice do udržitelné energie a podpory technologických inovací, které zvýší konkurenceschopnost a budou šetrnější k životnímu prostředí.

Strategie také počítá s rozvojem kapitálového trhu, což má podle Vlčka zlepšit přístup firem k financování a snížit jejich závislost na bankovních úvěrech. „Také zahrnuje podporu rizikového kapitálu pro inovativní start-upy,“ doplnil ministr.

Mnoho strategií, ale výsledky jsou problém

Podle firemních svazů plán sice cílí na mnohé jejich potřeby, vzbuzuje ale i řadu otázek. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Martina Jahna jsou rizikové například závazné termíny splnění či nedostatečná údernost a srozumitelnost dokumentu pro ty, co mají podmínky vytvářet.

„Důležité je, zda a jak se hlavní cíle skutečně odrazí v konkrétních krocích vlády a resortů,“ prohlásil Jahn. „Strategií má Česko mnoho, problémem zůstávají výsledky a realita,“ podotkl.

Průmyslová výroba téměř po půlroce vzrostla

Ekonomika

Prezident Svazu průmyslu Jan Rafaj upozornil, že vláda přichází s hospodářskou strategii rok před koncem mandátu a bez dohody s opozicí. „Hrozí tak, že již za rok se bude jednat o historický materiál,“ konstatoval.

Lenka Janáková z Hospodářské komory mimo jiné zmínila, že velkým problémem pro mobilitu pracovního trhu, který strategie opomíjí, je nedostupnost vlastnického a nájemního bydlení.

„Ve strategii také chybí větší akcentace toho, že naplňování dekarbonizačních cílů nesmí negativně ovlivňovat konkurenceschopnost energetiky a průmyslu. Při ztrátě konkurenceschopnosti energetiky a průmyslu nebude Česko schopno zajistit ani životní úroveň občanů, natož pak naplňování klimatické politiky EU,“ zdůraznila.

S podobou vládní strategie nesouhlasí opoziční hnutí ANO. Podle stínového premiéra Karla Havlíčka je šitá horkou jehlou. ANO chystá vlastní strategii, již prý chce představit před sněmovními volbami příští rok.

Podle ministerstva průmyslu se v Česku postupně vyčerpává ekonomický model založený na zahraničních investicích a exportu. Ekonomika se podle úřadu musí posunout k tomu, že se zdejší inovace zužitkují do podoby finálního produktu doma, nikoliv v zahraničí.

Čína uvalí prozatímní clo až 39 procent na dovoz brandy z EU, ta se bude bránit u Světové obchodní organizace

Ekonomika

Výběr článků

Načítám