Hlavní obsah

Vinaři: Mrazy jsme přestáli, horší je nouzový stav

Právo, Miroslav Homola

I když noční teploty klesaly na mnoha místech jižní Moravy před několika dny i na šest stupňů pod nulou, mrazy zatím nenapáchaly na místních vinicích škody. Vinařům vznikají ztráty spíš v důsledku nouzového stavu, rapidně jim totiž poklesly prodeje.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na ilustračním snímku vinohrady pod Pálavou.

Článek

Vinaři sice přešli na prodej prostřednictvím internetu, řada zákazníků však nestačila zareagovat. Řada klientů nakupujících u menších či středních vinařů je zvyklá odebírat víno osobně nebo nákup často spojuje s výletem na Moravu, který však není za současné situace možný.

Restriktivní opatření, která nás mají chránit před pandemií, bohužel tvrdě dopadla i na vinaře. Zásadní propad zaznamenali hlavně menší, kteří nemají možnost prodávat vína v obchodních řetězcích,” uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Pandemie má nejhorší dopad na restaurace a cestovní ruch

Koronavirus

„Možnosti prodeje již hotového, nalahvovaného vína se velmi zhoršily. Dopady nejvíce pociťují vinaři přímo spojení s gastronomií. Záleží, jak dlouho budou tyto distribuční kanály zcela zavřené, ale pokud to potrvá měsíce, pak bude řada vinařů řešit existenční problémy,“ dodal.

Pozdější mrazy by byly větší problém

Ovocnáři minulý týden uvedli, že silné mrazy zcela zničily letošní úrodu meruněk a poškodily i broskve a třešně. Vinicím podle všechno mráz zatím neublížil.

„Na našich vinicích jsme v březnu naměřili nejnižší teplotu šest stupňů pod nulou, což je pro tuto dobu a oblast opravdu vysoký mráz,” sdělil Právu Josef Svoboda, vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt.

„Vybrané vzorky rostlin jsme proto preventivně kontrolovali a zatím se vše jeví v pořádku. Důležitý bude vývoj hlavně v dalších týdnech, kdy už budou na rostlinách pupeny a nízké teploty by přinesly výrazně větší škody,” dodal.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám