Hlavní obsah

Více hvězdiček a letadlo místo auta. Cestování Čechů do Chorvatska se mění

Ceny zájezdů do Chorvatska jsou oproti loňsku srovnatelné, některé hotely zdražily maximálně v řádu jednotek procent, uvedly v pondělí Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR), Chorvatské turistické sdružení a cestovní kancelář Čedok. Zájem o dovolenou v Chorvatsku zůstává velký, lidé si navíc připlácí za větší komfort. V drtivé většině vedou first minute zájezdy, přičemž termínů na hlavní letní měsíce už moc nezbývá.

Foto: Envato elements

Pláž Slanica na ostrově Murter v Chorvatsku

Článek

Podle cestovních kanceláří se nemění tolik ceny jako spíše samotné preference klientů, což má dopad na konečnou cenu zájezdu.

„Stále populárnější jsou ubytování vyšší kategorie. Zároveň část našich klientů postupně přechází z autobusové i vlastní dopravy k letadlu, které cestu zrychlilo a nabídlo pohodlnou alternativu nejen pro rodiny s dětmi, ale také pro ty, kteří neřídí a chtějí být v destinaci už za hodinu či hodinu a půl letu,“ řekla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Přímým letem se klienti z Prahy dostanou do Dubrovníku, Splitu a Zadaru.

Tisícovka za procházku u Plitvických jezer. Pro jednoho

Evropa

„Někdo říká, že Chorvatsko zdražilo, ale Chorvatsko nezdražilo, protože ta cena zůstává stejná. Pokud chcete místo čtyřhvězdičkového hotelu pětihvězdičkový, tak to logicky bude dražší,“ řekl výkonný ředitel AK ČR Michal Veber.

Jadran stále vede

Co se týče zájmu o Chorvatsko, tak podle cestovek se stále jedná o hlavní destinaci českých turistů. „Vloni Chorvatsko navštívilo téměř 850 tisíc turistů z České republiky a tímto převýšili co do počtu příjezdů o šest procent výsledky roku 2019 – posledního roku před vypuknutím pandemie,“ podotkl Miodrag Mlačić, ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko.

I v letošním roce je zájem o Jadran velký, neboť od začátku roku k 18. květnu přicestovalo do Chorvatska více než 36 tisíc Čechů, což je o 11 procent více než ve stejném období loňského roku.

Trendem se podle Čedoku stávají kratší pobyty. „Nejoblíbenější jsou stále týdenní dovolené, ale jsou to i kratší pobyty, ať už jde o prodloužené víkendy, nebo zájezdy na čtyři až pět dní,“ řekla Pavlíková s tím, že někteří během jedné sezony takto vyjíždí i opakovaně.

Chorvatskem na dětské vlně

Cestování

Termínů na prázdniny už mnoho nezbývá

Kdo ale svou dovolenou v letních měsících v Chorvatsku ještě nerezervoval, dlouho už by neměl otálet. Podle Vebera bylo prodáno v rámci first minute až ke 40 procentům všech zájezdů. „Letos jsou prodeje daleko vyšší, ale počítali jsme s tím, takže cestovní kanceláře jsou produktově připravené a mají ještě velmi pestrou nabídku,“ řekl.

Přesto Veber upozornil, že pro hlavní měsíce sezony červenec a srpen už je termínů minimum. Na druhou stranu Chorvatsko má výhodu v tom, že nabízí také spoustu ubytování v kempech a apartmánech, kde je ještě míst podle něj dostatek.

Preferenci first minute zájezdů potvrdila i Pavlíková, podle které se k volbě rezervace dopředu upíná po koronavirové pandemii většina klientů.

„Chtějí mít jistotu svého hotelu, svého letoviska, a pokud je to rodina s dětmi, a ne pouze pár, který je flexibilnější, tak first minute zájezdy jsou pro ně priorita. Rodinných pokojů, zejména v oblíbených hotelích hned u pláže a s animačními kluby je poměrně málo, takže první rodinné pokoje jsou většinou rezervované už během prosince, ledna nebo února,“ sdělila.

Před samotnou cestou, nejen do Chorvatska, ale do zahraničí obecně, by lidé neměli zapomínat na cestovní pojištění. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) pak doporučuje, aby se cestující zaregistrovali v systému DROZD. Ten „v případě krizové situace rozesílá upozornění, varování a další důležité informace, které pomáhají českým občanům při rozhodování, jak se v mnohdy život ohrožujícím okamžiku zachovat,“ uvedl Pavel Pešek, ředitel konzulárního odboru MZV.

Přímý vlak do Chorvatska letos nejede

Ekonomika

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Výběr článků

Načítám