Hlavní obsah

Většina obyvatel Moravskoslezského kraje chce zachovat těžký průmysl

Ostrava

Až 95 procent obyvatel severu Moravy a Slezska považuje těžký průmysl za významný prvek pro rozvoj regionu. Jeho přínosy lidé vidí v zaměstnanosti, podílu na regionální ekonomice a podpoře místních podniků. Na druhou stranu chce většina dotázaných průmysl ekologizovat. Tři čtvrtiny by byly rády, kdyby stát udržení ocelářství v kraji podporoval.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Obyvatelé severní Moravy a Slezska chtějí těžký průmysl a ocelářství v kraji zachovat.

Článek

Vyplývá to z výzkumu postoje obyvatel Moravskoslezského kraje k těžkému průmyslu a ocelářství, který pro Svaz průmyslu a dopravy ČR a Třinecké železárny provedla v červenci agentura STEM/MARK.

Z průzkumu mezi tisícovkou obyvatel od 15 do 70 let mimo jiné vyplývá, že kraj si bez těžkého průmyslu neumí představit 68 procent dotázaných. Čtyři pětiny respondentů si myslí, že průmysl má pozitivní vliv na rozvoj infrastruktury a vzdělávání, 78 procent lidí míní, že těžký průmysl lze provozovat i ekologicky a 77 procent obyvatel by na ukončení ocelářství v kraji reagovalo negativně.

Potřebujeme zaměstnance a pomoc s transformací, komentuje špatná čísla šéf Svazu průmyslu a dopravy

Ekonomika

„Těší nás, že po době, kdy tady byl dlouhý vývoj odklonu od průmyslu a lidé nabývali pocit, že průmysl je něco nadbytečného, si lidé znovu uvědomují, že průmysl je základem nejenom tradice v regionu, ale i jeho bezpečností a budoucností,“ okomentoval výsledky průzkumu prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Připomněl, že v minulosti proběhly tři obdobné průzkumy, které ale nebyly k průmyslu tak vstřícné. „Myslím, že ke změně přispívá i to, že si stále více uvědomujeme, že tady nejsou hranice ani jazyková bariéra, že žijeme v jedenáctimilionovém regionu Polska, Slovenska a severní Moravy, kde průmysl sehrává naprosto klíčovou roli pro celou Evropu,“ poukázal.

Zda současný výzkum ovlivnila situace zkrachovalé huti Liberty Ostrava si Rafaj netroufl říct. „Je to ale myslím velmi silný signál pro politiky i odborníky, kteří zvažují, jestli průmysl tady má ještě své místo, že lidé, kteří tady žijí, průmysl podporují,“ upozornil.

Firma miliardáře Strnada bude financovat dva provozy ve zkrachovalé Liberty Ostrava

Ekonomika

Výběr článků

Načítám