Hlavní obsah

Většina lidí je ochotna změnit obor, pokud by byli vyhozeni z práce

Přibylo lidí, kteří by byli ochotni změnit obor nebo projít rekvalifikací, pokud by jim hrozil vyhazov z práce. Zvažovala by to většina dotázaných, ukázal průzkum agentury STEM. Víc než polovina lidí by byla ochotna v takové situaci pracovat za nižší mzdu, třetina přestěhovat se do jiného kraje.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Pracovat za nižší mzdu je připraveno v případě hrozby ztráty práce zhruba šest z deseti Čechů

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Řada lidí nechce akceptovat nižší mzdu, protože si tento krok nemůže dovolit – finanční situace českých domácností se totiž v posledních letech nevyvíjela moc příznivě,“ uvedla Kateřina Duspivová, analytička STEM.

Nezaměstnanosti se z 1053 dotázaných bojí 39 procent lidí v produktivním věku, což je jedno z dosud nejnižších čísel. Častěji jde o lidi těsně před důchodem a ty, kteří jsou ve špatné finanční situaci.

„Z dlouhodobého hlediska lze ale za pozitivní zprávu považovat zjištění, že 89 procent Čechů a Češek je v případě hrozící nezaměstnanosti ochotno pracovat v jiném oboru. Toho bychom měli v době nástupu umělé inteligence využít,“ zdůraznila.

Na této úrovni se hodnoty pohybovaly naposledy v roce 2014. Za poslední tři roky podíl ochotných výrazně stoupl. V roce 2021 to bylo 82 procent dotázaných.

Co naopak klesá, je ochota přistoupit na snížení výplaty, pokud zaměstnavatel hrozí výpovědí. Ze 73 procent v roce 2020 by na tuto variantu bylo ke konci letošního května ochotno přistoupit jen 59 procent dotázaných. S přestěhováním do jiného kraje by nemělo problém 37 procent osob.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 3,6 procenta. Bez práce bylo 274 322 lidí, oproti dubnu o 5756 méně.

Stát žene lidi do švarcsystému. Počet živnostníků skokově roste

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám