Článek
Většina zásilky byla stažena v kladenské mrazírně, dalších 2300 kilogramů veterináři stáhnou od odběratelů mrazírny.
"Kilová balení obsahovala 200 gramů glazury, tedy ledu plus něco navíc, a to je uvádění zákazníka v omyl," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben. Výrobky obsahovaly 230 až 274 gramů ledu.
Inspektoři kontrolovali distributory a prodejce masných výrobků v celé ČR. Kromě "kladenských" tresek zjistili pochybení v teplotách skladování masa i prodávání masných výrobků s prošlou lhůtou spotřeby. Například v Golčově Jeníkově na Vysočině provozovatel zamrazil 24 kilogramů drůbeže a maso dál prodával.
Tesco v Mělníku prodávalo marinované maso, které skladovalo při teplotě nad 10 stupňů Celsia.
Farmářské trhy mají problém s teplotou
Podobný prohřešek, tedy nedostatečné chlazení, zaznamenala veterinární správa i u prodejce ryb na farmářském trhu v Roztokách u Prahy. Tam kromě vysoké teploty kolem kaprů a lososů poletoval hmyz.
Na trhu v Záhřebu na Šumpersku prodávali sýry při teplotě 18 stupňů, ačkoliv se měly skladovat při teplotě šest stupňů. "Taková porušení chladírenského řetězce mohou vést ke kažení potravin a v případě požití onemocnění," upozornil Duben.
Prodejci masa a sýrů na farmářských trzích musí mít zajištěno chlazení výrobků, například je musí skladovat v pultu. Většinou při teplotách kolem pěti stupňů. Na některých trzích ale může být problém zajistit energii pro tyto pulty.