Hlavní obsah

Vejce v obchodech výrazně zdražila

V prosinci supermarkety lákaly lidi na vejce v akci, teď už je prodávají i o několik korun za kus dráž. A to navzdory tomu, že daň z přidané hodnoty u potravin klesla o tři procentní body. Roli zřejmě sehrály předvánoční slevy a nynější sezonní vlivy poznamenané i ptačí chřipkou.

Foto: Tomáš Volf, Právo

Vejce se nyní prodávají často kolem padesáti korun za balení po deseti

Článek

Koncem roku činila podle Českého statistického úřadu průměrná cena v obchodech 3,70 koruny za vejce. V akcích, například v Albertu, se ale plato deseti vajec prodávalo za 29,90 Kč a podobné akční ceny razily i další řetězce.

Po Novém roce se stejné balení prodává v Albertu už za 48,60 Kč, v Lidlu za 43,50 Kč a v Penny za 46,65 Kč. V Bille dokonce za 72,95, všechno to jsou vejce z podestýlky. V Bille u balení po třiceti kusech vychází cena jednoho vajíčka na 4,66 Kč.

Veřejnost i analytici vyhlíželi lednové ceny s obavami. Vláda i Česká národní banka slibují opadnutí vysoké inflace, do čehož ale může promluvit právě lednové přeceňování, změny v sazbách daní i cenách energií. Na vejcích se ukazuje, že potraviny výrazněji nezlevnily. Výsledek ale budou statistici znát až počátkem příštího měsíce.

Před Vánoci se v akcích objevovala i vejce z klecových chovů, která řetězce postupně vyřazují z nabídky a od příštího roku je už vůbec prodávat nebudou. To ale není hlavní důvod nynějšího zdražení.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé chovatelé prodávali v prosinci i v lednu vejce řetězcům za stejné či podobné ceny, kolem 2,90 Kč za kus.

Vejce byla předvánočním tahákem

„Nižší spotřebitelské ceny v prosinci byly zřejmě obchodní politikou řetězců, kdy byla vejce prodávána většinou v promo nabídkách za ceny dokonce nižší než pravé ceny zemědělských výrobců,“ řekla Novinkám Dlouhá.

I podle agrárního analytika Petra Havla hrál roli předvánoční čas a vejce byla „tahákem“ kvůli pečení cukroví.

První týden v lednu poptávka podle Dlouhé stagnovala, ale tento týden už je ze strany maloobchodu o tuzemskou produkci patrný vyšší zájem.

„Můj názor je, že začíná stoupat cena vajec na volném evropském trhu a řetězce nemohou vejce za nízké ceny dovézt ze zahraničí. Důvodem může být zhoršená nákazová situace v Evropě a tím nedostatek nosnic, potažmo konzumních vajec v Evropě,“ dodala.

Ptačí chřipka i v tuzemsku však zatím zasáhla jen malochovy, takže podle Havla nehraje přímou roli. „Žádný propad produkce z důvodu ptačí chřipky nenastal, ale výrobci a prodejci si možná už dělají nějaké cenové rezervy,“ připustil Havel.

Připomněl také, že se v průběhu zimních měsíců mírně snižuje snůška vajec od nosnic, což může být jedním z důvodů růstu cen.

Levné máslo z Polska

Při pohledu do regálů zaujmou také rozdíly v cenách másla. V prosinci podle statistiků vyšla čtvrtka v průměru na 42,70 Kč, což odhadem odpovídá i současnosti.

Například v Penny nyní prodávají máslo Boni od české mlékárny Pragolaktos za 42,50 Kč. Máslo od dalších tuzemských firem – Madety nebo Olmy – stojí v řetězcích 50 až 58 korun, ale zato máslo z Polska vyjde na 34,35 koruny, což odpovídá cenám přímo v Polsku.

Tam ovšem stále platí nulová DPH na potraviny, zatímco v Česku činí po úpravě 12 procent.

„Navíc v Polsku je o dost nižší cena lidské práce, a především mnohonásobně více zemědělců – producentů mléka,“ upozornil Havel.

Kromě toho je podle něj potřeba rozlišovat máslo a čerstvé máslo. To druhé vyjde většinou dráž, neboť nebylo před prodejem skladováno.

Nižší DPH u potravin: Žádné velké zlevňování se nekoná

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám