Hlavní obsah

Ve velkochovu vodní drůbeže na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka

V komerčním velkochovu vodní drůbeže na rybnících na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka. Úhyn zhruba 200 hus nahlásilo Státní veterinární správě Rybářství Hodonín, řekl v úterý mluvčí veterinářů Petr Majer. Kvůli zabránění dalšímu šíření v chovu i mimo něj začnou veterináři ve středu s likvidací zhruba 7000 ptáků, a to chovných a výkrmových hus, kachen na výkrm a voliérově chovaných kachen.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Letos se jedná už o osmé ohnisko ve velkochovu v Česku, na jižní Moravě jde o první případ. V malochovech se na jižní Moravě objevila tři ohniska v lednu a v únoru. Jedná se o virus označený H5N1.

„Vedle uhynulých hus chovatelé pozorovali u ptáků příznaky nervového charakteru, které jsou pro ptačí chřipku typické,“ řekl Majer.

Kolem ohniska veterináři vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. „V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezí přesuny drůbeže. Provedeme soupisy chovů a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva,“ řekl Majer. Nejedná se ovšem o chov koncentrovaný na jednom místě, ale na více rybnících.

Vedle osmi ohnisek v komerčních velkochovech letos veterináři zaznamenali také 27 ohnisek v malochovech drůbeže, což jsou typicky domácí chovy slepic či dalších druhů ptactva.

Veterináři rozšířili ochranné pásmo kolem katarální horečky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám