Článek
Kromě této speciality v závodě produkují rovněž vodku s kousky stříbra. Obě speciální vodky se vyrábějí podle staré ruské receptury. Vodka Gold Symphony a vodka Silver Symphony je určena opravdovým fajnšmekrům nebo pro speciální příležitosti. V dárkovém balení za ni zájemci zaplatí 86 eur (asi 2150 Kč).
„Speciální vodku připravujeme pro domácí trh a na vývoz především do České republiky,“ řekl Právu vedoucí výroby Gustáv Voda. Z této vodky se vyrobí několik tisíc kusů ročně. Vodku z těchto lahví rozlévají například v drahých restauracích v Bratislavě nebo v luxusních hotelech ve Vysokých Tatrách.
Výroba speciální vodky trvá několikanásobně déle, než je tomu u obyčejné lihoviny. „Zlaté i stříbrné šupinky se musí přesně odvážit a do lahve se nasype určité množství drahého kovu,“ uvedla laborantka Timea. Ujišťuje, že zlaté i stříbrné šupinky jsou zdraví zcela neškodné a lidé je mohou bez problémů požít.
Lihoviny se zde skladují v obrovských 20 000litrových nádržích, následně se promíchají s vodou. „Používáme speciální vodu z horského pramene ve Slovenském rudohoří blízko Rožňavy. Tato voda má totiž vynikající chuť,“ dodal vedoucí výroby.
Kvalita výrobku záleží na kvalitě suroviny. Pro výrobu speciální vodky se proto používá nejkvalitnější pšeničný líh. Výrobek se nechá určitou dobu odležet a následně se zkontroluje. „Specialisté v laboratoři kontrolují kvalitu výrobku. Musí být dodržen stupeň lihovitosti, aby tam nebylo víc cukru, než je potřeba, a aby byly dodrženy všechny parametry,“ konstatuje Voda.
Zdejší plnící linka naplní 2500 lahví za hodinu. Na speciální vodku se samozřejmě nepoužívá.
Po vyrobení vodky se následně v laboratoři odváží zlato a stříbro. Do jedné lahve se dává 0,0125 gramu zlata nebo stříbra. Na pohled to však vypadá, že je tam vzácného kovu mnohem víc.
Firma spustila výrobu v roce 2005. Dnes má i sklep, kde je umístěno 120 dřevěných sudů, každý o obsahu 250 litrů. Sudy jsou vyrobeny z bílého dubu. Budou v něm uskladněny destiláty a v sudech budou dozrávat šest měsíců až čtyři roky. „V dřevěných sudech dostává destilát lepší chuťové parametry,“ dodal Voda.