Hlavní obsah

Valencie zakročí proti bytům pro turisty. Vymýtí je formou licencí a pokut

Valencie

Další španělský region chce čelit přívalu turistů a omezit krátkodobá ubytování v bytech přes platformy typu Airbnb a Vrbo. Valencie je formou licencí a pokut odhodlána vymýtit nelegální ubytovatele a omezit počet evidovaných.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum ve Valencii

Článek

Konkrétně se chce více zaměřit na neregistrované byty pro turisty, kterých je ve městě minimálně padesát tisíc. „Vymykají se jakémukoli druhu kontroly. Je zřejmé, že neplatí daně. Nevíme, zda majitelé plní své závazky vůči zaměstnancům,“ řekla Nuria Montesová, která má v regionu na starosti cestovní ruch.

Výchozím bodem, který bude zahrnut do balíčku opatření, je tak vymýcení nájmů na černém trhu.

Podle plánů Valencie, o kterých má v září hlasovat regionální parlament, se zvýší pokuty za závažné přestupky až na 600 tisíc eur, tedy téměř 15,28 milionu korun, za byt.

V Barceloně zakážou krátkodobé pronájmy pro turisty

Cestování

Dopadne to ale i na licencované byty, které budou považovány za nelegální, pokud jejich majitelé neposkytnou oficiální dvacetimístný kód, který se používá k identifikaci všech nemovitostí ve Španělsku.

„Démonizace“ prázdninových bytů

Licence budou také muset být obnovovány každých pět let – a budou zamítnuty, pokud společenství vlastníků změní svá pravidla tak, že zakáže rekreační byty v budově. Počet licencovaných bytů v celém regionu Valencie je 106 tisíc.

„Místní zastupitelstva také mohou stanovit limity, například maximální počet bytů pro turistické využití na budovu nebo čtvrť,“ doplnila Montesová.

Valencie ale nechce jít úplně ve stopách Barcelony, která do listopadu 2028 odebere licenci pro krátkodobé pronájmy více než deseti tisícům bytů. „Rozhodli jsme se poprat s tím, co považujeme za největší problém Barcelony,“ řekl tamní starosta Jaume Collboni.

Rozmach krátkodobých pronájmů má podle něj značně negativní dopad na místní obyvatele. Ti si po raketovém růstu nájmů totiž často nemohou dovolit vlastní bydlení.

Montesová ovšem tvrdí, že démonizace prázdninových bytů po celém Španělsku zašla příliš daleko. „Zdá se, že byty pro turisty byly identifikovány jako příčina každého problému. A já si myslím, že je to velmi nespravedlivé,“ dodala.

Plánujete dovolenou? Nejen v Barceloně turisty nechtějí

Cestování

Výběr článků

Načítám