Hlavní obsah

Váhavě krotil ceny energií, ale pokročil s jádrem, hodnotí analytici Síkelu

Zvládl spuštění jaderného tendru, přilákat investice do výroby čipů, prosadit zákon o modernizaci energetiky a také pomohl Česku rychle najít náhradu za ruský plyn. Při energetické krizi ale přišel na vládu pozdě se zastropováním rekordně vysokých cen a neuspěl ani u Volkswagenu, který uvažoval o velké továrně v Česku. A také nedostatečně komunikoval s partnery i navenek.

Foto: Profimedia.cz

Svolám tolik Evropských rad ministrů energetiky, kolik bude potřeba. To hlásal nápis na Síkelově mikině během evropské energetické krize v roce 2022.

Článek

Tak hodnotí analytici a zástupci oborových svazů ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN), jehož vláda ve středu nominovala na post eurokomisaře.

„Zásadním úspěchem je významný posun v tendru na bloky jaderných elektráren,“ řekl Novinkám analytik Capitalinked Radim Dohnal. Vláda minulý týden rozhodla, že dva nové bloky v Dukovanech postaví jihokorejská KHNP.

„Ministr to může pokládat za zlatou tečku, pakliže by se měl kariérně posunout do Bruselu,“ souhlasí analytik ENA Jiří Gavor.

Vláda nominovala Síkelu na eurokomisaře

Domácí

Nejen opozice ale míní, že vláda zaspala s reakcí na astronomické ceny energií v létě 2022 po přepadení Ukrajiny Ruskem. „To, že to udělali pozdě, možná vyvolalo inflaci,“ připustil i analytik Dohnal. Hladina spotřebitelských cen se předloňský rok zvedla o více než 15 a loni opět přes deset procent.

Ačkoliv podle Dohnala je dobře, že Síkela nepodlehl tlaku opozice na příliš rychlé a příliš štědré zastropování cen elektřiny a plynu na konci roku 2022. „Ušetřilo to rozpočtu peníze a vedlo to k tlaku na úspory,“ ocenil.

Ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT Jan Fousek zase cení pokrok dosažený v energetice. „Konečně se rozhýbala energetická legislativa. Převedly se do zákona evropské směrnice, které předchozí vlády brzdily a týkají se akumulace energie, sdílení a rozvoje fotovoltaiky,“ vyjmenoval.

Analytik Datarunu Petr Bartoň míní, že Síkela, jenž dříve zasedal ve vedení rakouské bankovní skupiny Erste i tuzemské České spořitelny, byl důležitou posilou ve vládě, protože si ze soukromého sektoru přinesl manažerské schopnosti. „To bude v Bruselu obzvlášť pro Česko důležité,“ prohlásil.

I podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara má Síkela v Evropě dobrou pozici. „Jako viceprezident největšího evropského zaměstnavatelského svazu BusinessEurope jsem si ověřil, že díky českému předsednictví EU v roce 2022 má pan ministr obrovský kredit v Evropské komisi i na Evropské Radě. Kromě premiéra Fialy je nejvýraznější postavou české vlády na evropské úrovni,“ zhodnotil Špicar.

Síkela podle Gavora využil toho, že je dobře jazykově vybaven – hovoří anglicky, německy a rusky – a má mezinárodní zkušenosti. To se hodilo během energetické krize při českém předsednictví. „Bylo potřeba jednat rychle a akce koordinovat mezinárodně,“ připomněl Gavor.

Síkela si může jako úspěch připsat i nedávno ohlášenou další investici amerického výrobce čipů Onsemi v Česku. Má přesáhnout 40 miliard korun. „To je rekordní objemem i obsahem a zapadá to do potřeb české a evropské ekonomiky,“ podotkl Dohnal.

Naopak se nepodařilo dokončit investici do gigafactory, továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Německý Volkswagen rozhodnutí opakovaně odložil a nakonec oznámil, že továrnu v Líních na Plzeňsku nepostaví – i kvůli nižší poptávce po autech na elektřinu.

Síkela si přitom sliboval investice až za 120 miliard korun, jež by přinesly rozvoj i dalších odvětví a služeb, několik tisíc pracovních míst a příspěvek k českému HDP ve výši 770 miliard.

Gigafactory by v Dolní Lutyni na Karvinsku mohl stavět jihokorejský výrobce, hovoří se o LG. O ničem konkrétním se ale nerozhodlo, vláda zatím přes protesty místních připravuje pozemky.

Foto: Pavel Karban

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Státní nákupy

Dohnal u Síkely vysoce hodnotí i to, že Česko po narušení dodávek ruského plynu rychle získalo zkapalněný zemní plyn LNG z plovoucího terminálu v nizozemském Eemshavenu.

„Nemáme ropu a plyn, ale díky kvalitní práci státních ČEZ a MERO můžeme nakupovat energie nezávisle na Rusku z celého světa. Plyn z podílu na nizozemském terminálu a ropu díky brzkému rozšíření ropovodu TAL z Terstu,“ potvrdil Bartoň.

Smíšené reakce naopak vyvolal státní nákup podzemních zásobníků plynu, společnosti Net4Gas a čerpacích stanic RobinOil. „Zásobníky byly už tak významně regulovány a v případě nutnosti by bylo možné nakládání s nimi ovládat, aniž by je musel vlastnit stát,“ poznamenal Bartoň.

Podle ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniela Urbana se zase nezvládlo to, že energeticky nejnáročnější firmy mají stále jednu z nejvyšších cen energií v Evropě.

Nemálo bylo těch, komu vadila liknavá Síkelova komunikace. „Se zástupci trhu byla prakticky nulová. Ministra jsme neviděli skoro na žádné oborové konferenci, přestože pozvánky dostával pravidelně,“ hodnotí Fousek.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika
Jak šel čas s ministrem Síkelou
Druhé pololetí 2022
Česko předsedá EU. Dosažena dohoda o snížení spotřeby plynu o 15 procent, povinném naplnění zásobníků před topnou sezónou a zastropování ceny elektřiny z plynu na 180 eur za megawatthodinu.
Září 2022
Zprovozněn plovoucí terminál na zkapalněný zemní plyn LNG v nizozemském Eemshavenu, kde státem většinově vlastněný ČEZ nasmlouval tři miliardy kubíků plynu ročně na dalších pět let.
Září 2022
Vláda stanovuje cenové stropy pro elektřinu a plyn pro rok 2023, aby ulevila spotřebitelům. Kilowatthodina silové elektřiny může stát nejvýše šest korun a plynu maximálně tři koruny. Do konce roku 2023 se odpouštějí i platby za obnovitelné zdroje.
Srpen 2023
Vláda schvaluje nákup šesti podzemních zásobníků plynu od německé RWE. Za zásobníky o kapacitě 2,7 miliardy kubíků zaplatí 8,8 miliardy Kč.
Září 2023
Státní ČEPS kupuje systém plynovodů Net4Gas, cena je do pěti miliard korun.
Listopad 2023
Vláda ukončuje jednání s koncernem Volkswagen o gigafactory v Líních u Plzně.
Březen 2024
ČEZ kupuje za 21 miliard většinový podíl v plynárenské firmě GasNet.
Červen 2024
Americký výrobce čipů Onsemi oznamuje, že do rozšíření výroby v Rožnově pod Radhoštěm investuje až dvě miliardy dolarů – 46 miliard Kč.
Červenec 2024
Vláda vybírá vítěze jaderného tendru. Dva bloky v Dukovanech postaví za 400 miliard Kč jihokorejská KHNP.
Srpen 2024
Lidé a firmy se začnou registrovat u Elektroenergetického datového centra, což jim umožní sdílení energií.

Výběr článků

Načítám