Hlavní obsah

V USA to nevyšlo, nyní se Shein přiblížil vstupu na londýnskou burzu

Čínský fast fashion gigant Shein se přiblížil k úpisu svých akcií na londýnské burze. Firma předložila britským regulačním orgánům dokumenty obsahující finanční informace, které jsou potřebné pro případné schválení na první veřejnou nabídku akcií (IPO), a tedy vstupu firmy na burzu. Společnost však čelí kritice z mnoha stran, před jejím byznys modelem varovaly Velkou Británii nedávno USA, na jejichž burzu chtěl původně Shein vstoupit.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Reklama na Shein v londýnském metru

Článek

Internetový prodejce levného oblečení, který sídlí v Singapuru, ale má rozsáhlé operace v Číně, vyrostl ve velkého hráče během pandemie, kdy se stal jedním z největších maloobchodníků s módou na světě. Firma je ale kritizována kvůli dopadu svého obchodního modelu na životní prostředí.

Pod palbu kritiky se pak dostala i kvůli některým svým praktikám, které zahrnují obvinění z nucené práce v jejím dodavatelském řetězci, ačkoliv to společnost popírá, uvedl britský server BBC.

Shein i britský regulátor finančního trhu Financial Conduct Authority (FCA) odmítli potenciální kotaci na londýnské burze komentovat. Podle BBC by se při IPO mohla společnost ocenit na přibližně 50 miliard liber (téměř 1,5 bilionu Kč).

Od rána do noci. Pro textilní gigant Shein šijí 75 hodin týdně

Ekonomika

Původním záměrem bylo vstoupit na americkou burzu, kam firma koncem loňského roku rovněž poslala důvěrné dokumenty. Podle expertů je ale tato možnost den ode dne méně pravděpodobná, a to kvůli rostoucímu napětí v oblasti obchodu mezi Pekingem a Washingtonem.

Shein se mimo jiné setkal se silným odporem některých republikánských i demokratických politiků, kteří se obávají úzkých vazeb společnosti s Čínou. Ti nyní varovali i Brity.

Začátkem června napsal Marco Rubio, přední republikán v americkém senátním výboru pro zpravodajské služby a spojenec Donalda Trumpa, britskému kancléři Jeremymu Huntovi dopis, v němž ho varoval před vážnými etickými obavami a hlubokými vazbami Sheinu na Čínskou lidovou republiku.

„Otrocká práce, robota a obchodní triky jsou špinavým tajemstvím, které stojí za úspěchem společnosti Shein,“ citovala BBC z Rubiova dopisu.

Obavy projevili také někteří britští poslanci. Nicméně labouristický stínový ministr obchodu Jonathan Reynolds naznačil, že by uvítal, kdyby Shein uvedl své akcie na burzu v Londýně, protože by to podle něj společnost otevřelo bližší kontrole.

Čínský textilní gigant Shein před vstupem na burzu výrazně zdražil své oblečení

Ekonomika

Výběr článků

Načítám