Článek
„Laboratorní rozbory potravin se zaměřily zejména na analýzy, jejichž výsledky by mohly indikovat přítomnost soli neurčené k lidské spotřebě,“ uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.
Podle Spáčila se na žádném z dosud zanalyzovaných vzorků neprokázala nežádoucí kontaminace. SZPI bude v kontrolách a odběrech vzorků pokračovat, další výsledky by měly být k dispozici koncem příštího týdne.
Obdobné kontroly soli a potravin polského původu, které se objevují na tuzemském trhu, provedla i SVS. „Kromě dalších dvou vzorků soli, a to jedlé soli a nakládací směsi, které vyhověly požadavkům na zdravotní nezávadnost, bylo shledáno jako nezávadné deset výrobků, a to masných (uzenin a ryb) tak mléčných (sýrů),“ informoval mluvčí SVS Josef Duben.
U všech výrobků se laboratorní vyšetření soustředilo na stanovení soli, těžkých kovů, dusitany, kyselost, senzoriku, a pokud šlo o uzeniny, tak na provařenost výrobku. SVS hodlá nicméně v kontrolách nadále pokračovat.