Hlavní obsah

V sobotu budou zavřené velké obchody

S předstihem by si měli lidé nakoupit na sobotu potraviny, pokud nemají poblíž třeba večerku. V ten den musejí mít totiž supermarkety a velké obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Výjimkou jsou třeba ty na nádražích a v nemocnicích. Důvodem je státní svátek, který připadá na 28. září.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

„Do velikosti prodejní plochy se započítává celková plocha, kam zákazníci mají přístup, včetně zkušebních místností, plocha zabraná prodejními pulty a výklady a dále plocha za prodejními pulty, kterou používají prodavači,“ řekl mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

Zákaz prodeje se vztahuje i na prodejní a výkupní dobu zastaváren, provozoven určených k obchodování s použitým zbožím a zařízení určených ke sběru a výkupu odpadů, a to bez ohledu na velikost plochy.

Vláda se neshodla na zrušení zákazu prodeje o svátcích, k návrhu se postavila neutrálně

Domácí

„Nevztahuje se na prodej na autobusových a vlakových nádražích a letištích. Omezení se dále netýká prodejen ve zdravotnických zařízeních, lékáren a čerpacích stanic,“ doplnil Kotrba.

ODS chce opatření zrušit

Zákon omezující pod hrozbou pokuty prodej se vedle sobotního svátku svatého Václava a Dne české státnosti týká i dne vzniku samostatného československého státu 28. října, Štědrého dne od 12:00 do 24:00 a obou vánočních svátků. Zavřeno musejí mít velké obchody i na Nový rok, 8. května a na Velikonoční pondělí.

Ve Sněmovně je nyní návrh poslanců za ODS, který navrhuje toto omezení zrušit s tím, že to omezuje svobodu podnikání. Mezi stranami dosavadní vládní koalice ale na tom nepanuje shoda, vedle ODS je pro i TOP 09, proti jsou lidovci.

Poslední šance. Podmínky pro předčasnou penzi za pár dní zpřísní

Ekonomika

Výběr článků

Načítám