Hlavní obsah

V Ostravě vzniknou dva tisíce nových pracovních míst. Rozšíří se technologický park

Ostrava

Kolem dvou tisíc nových pracovních míst vznikne zhruba do tří let v Ostravě, a to díky rozšíření technologického parku. V ostravské části Pustkovec u Vysoké školy báňské, kde se park nachází, by měl být do konce roku 2027 postaven nový multifunkční objekt, který nabídne prostory mladým i zaběhlým společnostem pro rozvoj podnikání, vývoj a výzkum.

Foto: VŠB - TU Ostrava

Moderní budova Vysoké školy báňské v Ostravě, v jejímž sousedství bude postaven nový multifunkční objekt technologického parku.

Článek

„Hovoříme o veliké budově, která bude mít dvě podzemní podlaží pro parkování a sedm nadzemních podlaží. V přízemí budou restaurace, školka a coworkingová pracoviště. V těch vyšších patrech budou vývojové laboratoře a zcela nahoře vzniknou kanceláře,“ popisoval novou budovu Zbyněk Jendryka ze společnosti CTP, která minulý týden podepsala smlouvu s městem na odkup pozemků pro stavbu multifunkční budovy.

„Jde o velmi atraktivní pozemek. Cena podle znaleckého posudku byla 26 milionů korun, společnost CTP městu nabídla cenu ve výši 72 milionů korun, což bylo více než zajímavé. Jde o pozemek velký téměř jeden a půl hektaru,“ reagoval náměstek ostravského primátora pro majetek Jiří Vávra (ANO).

V Ostravě se nedaří najít zdroj zápachu z průmyslové zóny. Povolali vědce s unikátní metodou

Domácí

Proměna Ostravy

Jeho kolegyně, ostravská náměstkyně pro strategický rozvoj Hana Tichánková (ANO), doplnila, že na pozemku vznikne budova, kterou pracovně nazývají T6.

„Ostrava mění svou strukturu. Z města zaměřeného na těžký průmysl se proměňuje na město moderní, plné nových technologií. Tohle k tomu přispěje,“ zkonstatovala s tím, že nový objekt zároveň nahradí kapacity dvou budov technologického parku Piana a Tandemu, které nejsou v dobrém technickém stavu.

„Obě bohužel stojí na špatném podloží, bobtná tam struska, což se objevuje i u jiných budov v Ostravě. Město počítá s tím, že budou zdemolovány, zatím jsou pod dohledem odborníků,“ líčila náměstkyně s tím, že to nic nemění na tom, že technologický park potřeboval rozšíření, protože kapacity jsou zcela plné a zájem mají další a další společnosti.

Investice za miliardu

Jednatel společnosti CTP Jakub Kodr uvedl, že pro firmu to bude zhruba miliardová investice. „Je to ale naše srdeční záležitost. V Ostravě už fungujeme a jsme spokojení. Nový objekt bude mít až 24 tisíc metrů čtverečních a najde zde uplatnění kolem dvou tisíc lidí. Část objektu bude sloužit jako rezidenční, tedy chystáme i nájemní bydlení pro uživatele budovy, ale i pro studenty a pedagogy Vysoké školy báňské,“ upozornil Kodr.

Objekt má být postaven z betonu, dřeva a skla. Bude reagovat na okolní zástavbu. A to tak, že od rodinných domů v Krásném Poli bude budova stoupat. Vznikne tak terasovitý charakter. Ze strany od univerzity bude mít plnou výšku a zajímavou fasádu. S vizáží objektu chce investor veřejnost seznámit během následujících měsíců. Do tří let má být budova v provozu.

Jak bude vypadat Slza? Investor ukázal podobu nejvyššího mrakodrapu v Česku

Domácí
Související témata:
Vědecko-technologický park Ostrava

Výběr článků

Načítám