Hlavní obsah

V mase na kebab z Polska objevili na jihu Čech salmonelu

Veterinární správa v minulých dnech v Blatné na Strakonicku znehodnotila 1,5 tuny kuřecího masa z Polska, které bylo určené k výrobě kebabů. Odebrané vzorky vykázaly salmonelu.

Foto: SVS

Inspektorky znehodnotily homole se závadným masem barvou.

Článek

„Inspektorky odebraly vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele. Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha v mase detekovalo bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit u konzumenta nepříjemné průjmové onemocnění – salmonelózu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři varují před sýrovými pomazánkami Primula

Ekonomika

Upozornil, že v průběhu vyšetřování výrobce zpracoval maso do polotovarů, ze kterých se následně připravují kebaby. „Všechny polotovary byly v době ukončení vyšetření ještě na skladě, žádný z nich nebyl uvolněn na trh,“ ujistil Vorlíček s tím, že inspektorky všechny homole masných výrobků znehodnotily barvou.

Celá zdravotně závadná šarže bude na náklady provozovatele předána k likvidaci do asanačního podniku. „S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, v němž mu za porušení legislativy hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun,“ dodal Vorlíček.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám