Článek
Látka se vyrábí fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny.
„Přesto, že jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena,“ sdělil Duben.
Podle Dubna tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. „Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), které jsme případ předali k šetření,“ informoval mluvčí s tím, že zdraví lidí ohroženo není.
V současné době proto probíhá v Pardubickém kraji a v kraji Vysočina stahování výrobků, do kterých byla tato nepovolená látka přidána.