Článek
Mléčné bílkoviny může být v potravině jako alergenu maximálně 25 miligramů na kilogram. V kakau Penny Cho Quick z Penny, které má trvanlivost do září příštího roku, byla hranice překročena téměř stokrát. Přesně v něm bylo 2478 miligramů, instantní nápoj byl vyroben v Polsku.
Nevědomá konzumace takových výrobků lidmi, kteří trpí alergií, nebo intolerancí na mléčnou bílkovinu přitom může podle inspekce způsobit závažné zdravotní problémy.
Stejný problém je i s kakaovým nápojem Johny Cacao Instant Vitamins + Calcium (šarže L22955C) z Lidlu, kde laboratoř zjistila 454 miligramů. Trvanlivost dané šarže je do dubna 2017 a výrobce nebyl na obale uveden.
„Inspekce s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení sankce,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.