Hlavní obsah

V insolvenci je další solární firma, může jich přibývat

Českobudějovická firma MVP Solar, která instaluje solární elektrárny na rodinné i bytové domy, je v insolvenci. Poslala ji tam ČSOB, které dluží peníze. Fotovoltaických společností v potížích je ale daleko víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Upozornily na to Hospodářské noviny. Podle Insolvenčního rejstříku dluží MVP Solar bance po splatnosti více než 4,26 milionu korun. Mezi věřiteli mají podle ní být i Česká správa sociálního pojištění, Všeobecná zdravotní pojišťovna a další firmy.

MVP Solar není jedinou společností montující panely, která má potíže. V červenci poslal insolvenční soud do insolvence frýdecko-místeckou společnost Greentech Energy, na niž podali návrh sami její zaměstnanci, jimž dlužila výplaty.

Asi nejznámější je pak případ Energetického holdingu Malina, který dlužil svým klientům stamiliony. Firma se pokoušela ještě vzkřísit vstupem čínského partnera a reorganizací, ale nepovedlo se to. Koncem července insolvenční soudce provoz podniku ukončil.

A podobných případů bude přibývat. Podle Petra Kotka z portálu Refsite skončilo v insolvenci 320 firem instalujících soláry a tepelná čerpadla, třetina se z toho dostala. Je přitom podle něj možné, že se může opakovat i případ Malina. „Jsou jednatelé, co si založili třeba tři firmy, a když se to sečte, bude problém velký,“ doplnil pro Novinky.

Podle Solární asociace trh s fotovoltaickými elektrárnami prochází zásadními změnami. V prvním pololetí jich bylo uvedeno do provozu 23,8 tisíce, což je o 21 tisíc méně než ve stejném období loňského roku. Instalovaný výkon je ale přibližně stejný. To znamená, že se zájem o solární energii přesouvá od domácností k firmám, uvedla asociace.

Nad vinicemi a sady vyrostou soláry. Čeká se jen na vyhlášku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám