Hlavní obsah

V čínských městech bude za pár let více domácích mazlíčků než dětí, odhadují analytici

Čína bojuje s poklesem porodnosti i počtu obyvatel, ale také se změnami v chování mladých Číňanů. V důsledku toho by v dnes již druhé nejlidnatější zemi světa mělo v roce 2030 žít více domácích mazlíčků než dětí do čtyř let věku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Globální finanční dům Goldman Sachs zveřejnil prognózu, podle níž by se během několika let měl v čínských městech značně navýšit počet zvířat, která doma chovají mladí Číňané, a to na úkor malých dětí. Nejpozději by se tak mělo stát v roce 2030.

Goldman Sachs dokonce odhaduje, že při současném vývoji by rozdíl v těchto počtech měl dokonce být již hodně významný: domácích mazlíčků by v tu dobu mělo být zhruba 70 milionů, zatímco dětí do čtyř let pouze 40 milionů. Přitom ještě v roce 2017 byla situace diametrálně odlišná, malých dětí bylo 90 milionů, zatímco lidé tehdy chovali pouze 40 milionů zvířat.

Čína má velký problém. Tikající demografickou bombu

Svět

Odhady vycházejí mimo jiné z předpokladu, že v dalších letech bude porodnost v Číně klesat v průměru o 4,2 % ročně. Příčinou je jednak nižší počet žen ve věku 20 až 35 let, ale také skutečnost, že mladí Číňané mají v současnosti tendenci mít děti až v pozdějším věku, než jak tomu bývalo dříve, nebo je dokonce nemít vůbec.

Místo dětí si tak nezřídka pořizují domácí mazlíčky, přičemž podle čínských úřadů je téměř polovina jejich majitelů ve věku 22 až 33 let. Zajímavá je také předpověď, že během několika roků by v čínských domácnostech měl klesat počet psů a růst počet koček, protože ty nepotřebují tolik prostoru jako právě psi.

A klesat by dále měl i celkový počet obyvatel Číny, kterou nedávno na pozici nejlidnatější země světa vystřídala Indie, kde v současnosti podle různých zdrojů žije o 10 až 30 milionů lidí více než v Číně. Loňský rok byl přitom druhý v řadě, kdy počet Číňanů klesl, a to o 2,08 milionu.

Nejen čínský problém

Bez zajímavosti přitom není, že počet sňatků loni v Číně meziročně vzrostl o 12,4 %, ale zároveň přibližně polovina lidí ve věku 25 až 29 let je stále svobodných. V posledních letech se totiž Číňané žení a vdávají až v pozdějším věku.

Nicméně server CNBC připomíná, že Čína je na tom svým způsobem stále dobře. Nízká porodnost totiž dnes představuje problém v mnoha zemích světa, zejména pak těch vyspělých. Velmi výrazný je tento jev i v celém regionu východní Asie, kde na poplach bijí také v Jižní Koreji a Japonsku.

Údaje za rok 2022 pak tvrdí, že právě v zemi vycházejícího slunce bylo už tehdy kolem 20 milionů domácích mazlíčků, což byl dokonce zhruba čtyřnásobek počtu dětí do čtyř let.

Korejské firmy nabízejí milionové bonusy, když zaměstnanci budou mít děti

Koktejl

Výběr článků

Načítám