Hlavní obsah

V bezlaktózových výrobcích byla laktóza, zjistila inspekce

Bezlaktózové výrobky od českých mlékáren Savencia a Mlékárna Kunín byly s laktózou ve dvojnásobném množství, než povoluje zákonný limit. Po zjištění v laboratoři to ve čtvrtek oznámila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Foto: Potraviny na pranýři/X

Výrobky, které podle inspekce byly pro zdraví některých lidí rizikové.

Článek

Jde o sýr Lučina a o čerstvé polotučné mléko, uvedla inspekce na síti X s odkazem na web Potraviny na pranýři. Lidem s intolerancí na laktózu mohou takové potraviny způsobit zdravotní potíže.

Inspekce odebrala vzory v teplické Bille, se kterou zahájí správní řízení o uložení pokuty. Obchodník je totiž ze zákona odpovědný za to, co prodává. V případě sýru šlo o Lučinu nadýchanou s datem použitelnosti do 22. října, v případě mléka o půllitrové balení s trvanlivostí do 25. září. Spotřebitelé už tedy velmi pravděpodobně potraviny snědli či vypili.

Počet dětí otrávených HHC po zákazu prodeje klesl

Domácí

Zákonný limit pro obsah laktózy ve výrobcích označených jako bezlaktózové je deset miligramů na 100 gramů potraviny. V Lučině však podle inspekce bylo 18,8 miligramu, v mléku 20,8 miligramu.

Savencia ve vyjádření pro média uvedla, že záležitost se SZPI řeší, protože podle jí zadaných rozborů výrobek, konkrétně zmíněná Lučina, limity splňoval, napsala manažerka kvality Helena Škrabalová.

Ředitelka kvality skupiny Lactalis, do níž patří Mlékárna Kunín, Jana Ovčáčková reagovala, že obsah laktózy nepředstavoval pro spotřebitele riziko, protože šlo o 0,4 procenta obsahu laktózy, jaké je přítomné v nezpracovaném kravském mléce.

Intolerancí trpí každý desátý Čech

Vojenská zdravotní pojišťovna předloni upozornila na to, že intolerancí laktózy, která některým lidem způsobuje trávicí problémy, trpí každý desátý Čech. Alergie na tuto mléčnou bílkovinu je méně častá. Pojišťovna uvedla, že počet pacientů s těmito diagnózami se za dvacet let zdvojnásobil. Důvodem je přitom hlavně větší povědomí o nich.

Laktóza je mléčný cukr, který pomocí enzymu laktázy štěpí na cukry jednoduché. Obsahuje ho mléko včetně mateřského. Intolerance poté vzniká nedostatečnou tvorbou štěpicího enzymu. Alergii způsobují protilátky na bílkovinu obsaženou v mléku.

Inspekce zakázala prodej bonbonů s halucinogeny z muchomůrky červené

Ekonomika

Výběr článků

Načítám