Hlavní obsah

Uzenina z plzeňského Kauflandu obsahovala listerii

Novinky, toh
PRAHA

Chalupářský bok od výrobce Jan Prantl, masný průmysl Žirovnice obsahoval listerii. Nadlimitní množství bakterie Listeria monocytogenes prokázaly testy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u výrobku prodávaného v plzeňském Kauflandu s dobou spotřeby do 13. srpna. Uzenina se prodávala na všech pobočkách obchodního řetězce Kaufland.

Článek

"Vzorek tohoto tepelně opracovaného masného výrobku odebrali inspektoři 7. srpna v plzeňském Kauflandu, kde se prodával ve vakuovém balení," řekl Novinkám mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Podle něj není jisté, jak velké množství se dostalo do prodeje. "Kaufland již učinil opatření, aby nebezpečný výrobek zajistil," uvedl Klemeš.

V prodeji bylo 400 kilo závadné uzeniny

Mluvčí Kauflandu Michael Šperl Novinkám sdělil, že se jednalo o 400 kilogramů uzeniny. "V současné době není tento produkt do dalšího prodeje zapojen a nebude až do doby dalšího prošetření," uzavřel mluvčí Kaufladu.

V současnosti inspekce případ došetřuje a poznatky již předala Krajské veterinární správě v Plzni a informovala také tamní Krajskou hygienickou stanici.

Vedení Masného průmyslu v Žirovnicích k případu odmítlo sdělit jakékoli podrobnosti. "Zatím se vyjadřovat nebudu. My ještě nemáme nic písemně," sdělil Novinkám Jan Prantl.

V roce 2006 bylo v České republice zaznamenáno několik případů onemocnění touto nebezpečnou nemocí. Celkem bylo loni hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Za poslední dva měsíce se bakterie objevila například v anglické slanině, či několika lahůdkových salátech.

Související články

Výběr článků

Načítám