Hlavní obsah

USA zvažují nová exportní omezení pro čipy od Nvidie a AMD. Cílem už není jen Čína

Spojené státy americké zvažují nová exportní omezení v polovodičovém sektoru. U nejpokročilejších čipů od Nvidie a dalších amerických společností, které se využívají při vývoji umělé inteligence (AI), by administrativa prezidenta Joea Bidena mohla zavést určitý strop pro vývozní licence, a to specificky pro jednotlivé země, informovala v úterý agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Strop pro vývozní licence pro určité země má být v zájmu národní bezpečnosti, popsali Bloombergu lidé, kteří si přáli zůstat v anonymitě, průběh rozhovorů uvnitř Bidenovy administrativy.

Omezení by se podle zdrojů mohla zaměřit zejména na země Perského zálivu, které mají rostoucí zájem o datová centra s umělou inteligencí, do jejichž vývoje investují nemalé finanční prostředky. Jednání jsou ale zatím v rané fázi, a i když tato myšlenka nabrala v posledních týdnech na síle, tak o její konečné podobě se stále diskutuje. Není ani jasné, zda by opatření byla případně zavedena ještě za Bidenova funkčního období.

Úřad pro průmysl a bezpečnost, který dohlíží na kontrolu vývozu, odmítl věc komentovat. Stejně tak učinila Nvidia, lídr na trhu s čipy pro umělou inteligenci, nebo další výrobci AMD a Intel.

Nizozemsko omezí Číně údržbu strojů pro výrobu čipů

Ekonomika

Stanovení stropů pro jednotlivé země by zpřísnila dosavadní omezení, jež se zaměřují na Čínu, která do vývoje v oblasti AI rovněž masivně investuje. Washington ale nyní zvažuje bezpečnostní rizika kolem vývoje AI po celém světě. Bidenova administrativa už dříve omezila dodávky AI čipů od Nvidie a AMD do více než 40 zemí na Blízkém východě, v Africe a Asii právě kvůli obavám, že by jejich produkty mohly být přesměrovány do Číny.

Není jasné, jak by přední výrobci AI čipů reagovali na nová americká omezení. Když USA poprvé vydaly rozsáhlá pravidla ohledně polovodičů vyvážených do Číny, přepracovala Nvidia jeden ze svých čipů tak, aby jeho pokročilost odpovídala pravidlům a zároveň mohla na tomto trhu nadále prodávat.

Vlády po celém světě usilují o takzvanou suverénní umělou inteligenci, tedy schopnost vytvářet a provozovat vlastní systémy umělé inteligence. Tyto snahy se staly hnacím motorem poptávky po pokročilých grafických procesorech, uvedl už dříve generální ředitel Nvidie Jensen Huang. Čipy jeho společnosti jsou dnes považovány za zlatý standard pro provozovatele datových center, což z firmy dělá nejhodnotnějšího výrobce čipů na světě.

Čína mezitím pracuje na vývoji vlastních pokročilých polovodičů, ačkoliv za nejlepšími americkými čipy stále výrazně zaostává. Přesto mezi některými americkými představiteli panují určité obavy. Pokud Huawei Technologies nebo jiný zahraniční výrobce jednoho dne nabídne konkurenceschopnou alternativu k čipům Nvidie, a navíc pravděpodobně s méně náročnými podmínkami ohledně vývozu, tak by to mohlo schopnost USA utvářet globální prostředí kolem AI oslabit, dodal Bloomberg.

Český polovodičový trh se do roku 2029 zvýší o polovinu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám