Hlavní obsah

USA zpřísní sankce ohledně prodeje čipů a dalšího zboží do Ruska

Spojené státy americké plánují zavést širší sankce ohledně prodeje polovodičových čipů a dalšího zboží do Ruska. Cílem je zaměřit se na třetí strany v Číně, které americké zboží do Ruska přeprodávají. Informovaly o tom agentury Bloomberg a Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Plánovaný krok je součástí širší iniciativy administrativy prezidenta Joea Bidena, jež se snaží znemožnit snahy Ruska obcházet západní sankce a „zadusit“ tak válečné úsilí Kremlu na Ukrajině, napsala Reuters.

Americká vláda podle zdrojů agentury oznámí, že rozšiřuje stávající kontroly vývozu tak, aby zahrnovaly veškeré zboží pod značkou USA, a nejen zboží vyrobené v USA.

V rámci tohoto záměru identifikuje určité hongkongské subjekty, které podle vlády posílají zboží do Moskvy.

Ruský tanker v tichosti přeložil ropu na jinou loď, aby obešel sankce

Válka na Ukrajině

Biden je momentálně na summitu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na jihu Itálie, kde bude s ostatními lídry diskutovat o zvýšení podpory Ukrajině, která je už třetím rokem ve válce s Ruskem.

Jednou z priorit jednání budou návrhy, jak odzbrojit ruskou válečnou mašinérii, uvedl jeden ze zdrojů.

USA jsou z rostoucího obchodu Číny s Ruskem frustrovány, neboť spolupráce obou zemí Moskvě umožňuje pokračovat ve vyzbrojování armády.

Vývoz obráběcích strojů a dalšího výrobního vybavení z Číny a dalších zemí Rusku pomáhá vyrábět zbraně, které dříve dováželo, odvolala se Reuters na další dva zdroje.

Podle amerických představitelů je tak zapotřebí rozšířit definici amerického zboží, na které se vztahují vývozní kontroly, vzhledem k tomu, že Rusko se nyní zaměřilo na válečnou ekonomiku.

Rusko vyvinulo technologii pro výrobu čipů, která je 30 let pozadu za Západem

Ekonomika

Výběr článků

Načítám