Hlavní obsah

USA letos čekají více hurikánů, mohou ohrozit produkci ropy a zdražit paliva

Ve Spojených státech varují, že letošní hurikánová sezona bude rekordní. Počet hurikánů se podle studie Coloradské státní univerzity přehoupne na dvouciferné číslo, což představuje velkou výzvu pro americké ropné producenty, jejichž rafinérie projdou zkouškou odolnosti. Kvůli nutnosti častějších odstávek navíc hrozí, že ropná produkce bude v hlavní cestovní sezoně omezená, což se může projevit i na cenách pohonných hmot.

Foto: Etienne Laurent, Reuters

Ropná plošina u Huntington Beach v Kalifornii

Článek

Jih Spojených států v posledních dnech čelil tropické bouři Beryl, která byla v Mexiku dokonce klasifikovaná jako hurikán. V Texasu, odkud pochází více než 40 procent veškeré americké ropy, byla kvůli tomu pozastavena produkce, navíc panovaly obavy o poškození ropné infrastruktury.

To během pár dní vyhnalo cenu ropy WTI až na 85 dolarů za barel, což bylo nejvíce od konce dubna. „Například společnost Shell byla donucena pozastavit provoz jedné ze svých ropných plošin, která produkuje přibližně 100 tisíc barelů ropy denně. V minulém týdnu se pak také výrazně propadly americké ropné zásoby, a to o 12 milionů barelů,“ řekl Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Jelikož se ale trh obával silnějších výpadků, zlevnila tento týden ropa pod hranici 82 dolarů za barel. Na cenách pohonných hmot by se tak řádění Berylu mělo projevit jen minimálně.

Další oběti a miliony lidí bez elektřiny. Beryl udeřil na Texas

Amerika

To ovšem neznamená, že po zbytek letní sezony bude klid, ba naopak. Předpověď Coloradské státní univerzity totiž tvrdí, že letos čeká USA abnormálně aktivní hurikánová sezona. Zatímco mezi lety 1991 a 2020 bylo na území USA v průměru sedm hurikánů ročně, letos se jich očekává hned 11, přičemž pět z nich má být silného charakteru, což je oproti průměru o dva více.

Výrazně zvýšit by se s tím ruku v ruce měl i počet dní, kdy bude hurikán americkým územím procházet. Z hlediska dlouhodobého průměru to je 27 dní v roce, letos to ale podle předpovědi může být až 45 dní.

„Během léta tak hrozí velké výpadky ropné produkce v USA, což může pocítit celý svět, protože USA jsou největším světovým producentem ropy,“ varuje s odvoláním na zmíněnou předpověď Lajsek.

Zároveň připomněl, že v minulosti už produkci ropy negativně ovlivnily hurikány Katrina v roce 2005 a Harvey v roce 2017.

„Hurikán Katrina způsobil rozsáhlé škody na ropných plošinách, rafinériích a ropovodech v Mexickém zálivu, který je pro americkou těžbu ropy klíčový. V důsledku toho se ceny ropy během pár dnů zvýšily z 65 dolarů za barel na více než 70 dolarů a ceny za galon benzinu na velkoobchodním trhu vyskočily o 45 centů na 2,9 dolaru. Na některých čerpacích stanicích tak Američané platili i čtyři dolary za galon (3,8 litru), což byly jedny z nejvyšších hodnot až do roku 2022,“ uvedl.

Ceny paliv mohou růst i u nás

Texas není jen hlavním americkým producentem ropy, je také klíčovým státem pro těžbu zemního plynu. Přibližně čtvrtina celkového podílu je vytěžena právě tam. Hurikány tak podle Lajska mohou výrazně ovlivnit i produkci této komodity.

„V okamžiku, kdy stále kartel OPEC výrazně omezuje svou produkci a ruská ropa se stala pro západ toxickou, může mít nečekaný výpadek americké produkce obrovské důsledky. Americké ropné rezervy jsou navíc poměrně vypleněné, jejich velkou část v USA obětovali v roce 2022 na uklidnění energetické krize. Ceny pohonných hmot tak mohou přes léto výrazně růst nejen v USA, ale i u nás. V ČR už tak bude z pohledu pohonných hmot toto léto druhé nejdražší v historii, hned po roce 2022,“ dodal analytik.

Paliva dál zdražují, nafta už stojí skoro 37 korun

Ekonomika

Výběr článků

Načítám