Hlavní obsah

Úroky na spořicích účtech opět klesly, zatím jsou ale nad inflací

Úroky na spořicích účtech v bankách prudce klesají. Zatímco ještě v polovině července mohli lidé dosáhnout i na více než pět procent, nyní dostanou čtyřprocentní nebo jen o něco vyšší sazby spíše jen výjimečně a často je to navíc podmíněno splněním různých podmínek. I tak jsou ale nyní sazby nad inflací.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Důvodem poklesu je pochopitelně uvolňování měnové politiky České národní banky (ČNB), která pozvolna snižuje základní úrokové sazby,“ okomentoval to hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Od těchto sazeb se odvíjejí i úroky na spořicích účtech.

„Platí přitom standardní poučka, že banky reagují mnohem pružněji v neprospěch klienta nežli naopak. Zatímco při zvyšování sazeb ČNB úroky na spořicích účtech rostou jen velmi pomalu, při opačném vývoji reagují promptně,“ dodal.

Úroky nad čtyřmi procenty měly koncem října z velkých bank jen Česká spořitelna (4,3 procenta), Raiffeisenbank (4,2 procenta), Partners Banka (4,16 procenta) a Trinity Bank (4,08 procenta).

Banky si teď slušně mastí kapsy, shodují se experti

Ekonomika

„Vyšší úročení ale zpravidla podléhá bonusovým podmínkám, jako je aktivní využívání účtu či platební karty a podobně. Banky také uplatňují takzvané pásmové úročení, kdy vyšší sazbou úročí jen do určité částky a pro zbytek je úročení nižší,“ řekl Martin Pleštil, ředitel úseku investic ze společnosti Broker Trust.

To potvrzuje i letmý pohled do obchodních podmínek bank. Například u České spořitelny je pro dosažení nejvyšší sazby třeba mít Plus účet, internetové bankovnictví a pravidelně investovat nebo si přispívat na penzijní spoření u ČS Penzijní společnosti aspoň dva tisíce měsíčně.

Jaké úroky nabízejí banky
Airbank3,00 %
Banka Creditas4,00 %
Česká spořitelna4,30 %
ČSOB4,00 %
Fio banka3,80 %
J&T Banka3,25 %
Komerční banka4,00 %
mBank3,75 %
Moneta Money Bank3,20 %
Oberbank3,90 %
Partners Banka4,16 %
Raiffeisenbank4,2 %
Trinity Bank4,08 %
UniCredit Bank3,75 %
Poznámka: Roční úrokové sazby u základních, nejnižších vkladů. Započítali jsme přitom i různé bonusy, takže se jedná o nejvyšší možné úroky. Do srovnání jsme nezahrnuli účty, kdy je nutné mít investovánu minimálně stejnou částku, jaká je na spořicím účtu.
Zdroj: weby bank k 24. 10. 2024

U Trinity bank je pak sazba u spořicího Skvělého účtu určena jen pro nové klienty nebo pro ty, které na něj převede sama, ti stávající mají 3,78 procenta. U Raiffeisenbank a po třech měsících i u Partners Banky je zase podmínkou určitý počet plateb kartou v měsíci.

I tak je ale zatím jedno ze vzácných období, kdy jsou úroky na spořicích účtech výše než inflace. Ta v září meziročně dosahovala 2,6 procenta. Většina sazeb u nejnižších částek se pohybuje výše.

Otázkou je, jak se bude situace vyvíjet dále. „Vývoj bude zcela závislý na rozhodnutí České národní banky,“ míní Radovan Král ze společnosti INMAGO Consulting.

Češi stále nechávají peníze spíš na spořicích účtech, i když jiné produkty jsou ziskovější

Ekonomika

Očekává se další zhoršení

Do konce roku se totiž čekají ještě dvě zasedání její bankovní rady a trh očekává další snížení základních úrokových sazeb. To samozřejmě ovlivní i úroky na spořicích účtech, které podle Krále zamíří u těch nejlepších produktů pod 3,5 procenta. „V prvních měsících roku 2025 by pak mohlo nastat určité období stabilizace,“ očekává.

I tak by ale lidé měli zvážit přesun do jiných produktů, kde se dá více vydělat. „Pro konzervativní jedince se nabízí přesun do dluhopisových fondů, které nabízejí dlouhodobě lepší výnos. Většina těch větších je snadno přístupných, dají se poměrně jednoduše nakoupit a v případě potřeby nabízejí likviditu v řádu dnů,“ uvedl Král.

„Lepší úrok nabídnou typicky termínované vklady, kdy je ale třeba dodržet stanovenou dobu daného vkladu. Vyšší zhodnocení mají také spořitelní družstva a záložny, kde se ale na část vkladu ve výši deseti procent nevztahuje pojištění,“ řekl Pleštil.

Alternativou jsou pak investiční produkty, kde už ale je riziko, že bude hodnota investice kolísat.

Evropská centrální banka snížila úroky o čtvrt procentního bodu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám