Hlavní obsah

Uprchlíci nedostávají desetitisícové částky, reaguje ministerstvo na fotku šířící se po internetu

Je to odporné, reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na fotografii údajného dokumentu z úřadu práce kolující po síti. Podle něj má uprchlice pobírat desetitisícové sociální dávky. Ministerstvo popírá, že by ukrajinští uprchlíci hromadně čerpali takové dávky. Průměrně dostanou žadatelé z jejich řad přes sedm tisíc na osobu, přičemž ne každý o ně žádá.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Fotografie se objevil na sociální síti X v polovině tohoto týdne, Olga H. z Ukrajiny podle něj měla pobírat v březnu až srpnu od brněnského úřadu práce měsíční dávky mezi 36 135 a 48 335 korunami.

„Průměrná měsíční vyplácená částka na osobu tak činí 7336 Kč a zahrnuje kromě humanitární dávky i pomoc s úhradou bydlení,“ odmítl Jurečka (KDU-ČSL) nařčení, že by uprchlíci pobírali vyšší sociální pomoc než čeští občané.

Podle jeho úřadu se konečná výše humanitární dávky odvíjí od toho, za který měsíc pobytu o ni uprchlík žádá. Po dobu 150 dní má dospělý nárok na 4860 korun a dítě na 3490 Kč. Poté se částka snižuje na 3130 Kč, pokud nejde o zranitelnou osobu.

„Vyšší částku dostávají děti od 6 do 10 let věku, 4188 korun, a osoby zdravotně postižené, 7290 Kč dospělý a 5235 Kč dítě. Do výpočtu dávky se promítají i náklady na bydlení,“ řekla mluvčí ministerstva Kateřina Procházková.

Foto: Novinky

Údajná fotografie dokumentu z úřadu práce

Od září podle ní skončila možnost bezplatného nouzového ubytování, proto byly od srpna upraveny započitatelné náklady na bydlení. Pro zranitelné osoby je stanovena výše 6000 korun měsíčně, pro ostatní 4000 Kč měsíčně. Nutno podotknout, že uprchlíci nemohou čerpat sociální dávky ze systému určeného pro české občany.

Ukrajinští uprchlíci a české důchody? Navzdory fámám ze sociálních sítí platí jasná pravidla

Řetězák

Jurečka: Je to odporné, dávky čerpají převážně děti

Podle Jurečky navíc dávku pobírají jen ti nejzranitelnější. „Čerpá ji zhruba 25 procent uprchlíků, což je asi 93 tisíc lidí. Více než polovina z nich jsou malé děti,“ reagoval.

Různí obchodníci se strachem podle něj zneužívají jejich špatné situace a schválně rozesílají fotky žádostí, kde rodič žádá o pomoc pro celou rodinu, například matka se třemi dětmi. „Chtějí tím vyvolat vlnu závisti, nenávisti a bohužel i násilí, kterému už čelí nejen ukrajinská komunita, ale i naši úředníci,“ uvedl ministr.

„Považuji to za naprosto odporné. Ukrajinci k nám nepřišli čerpat dávky, ale kvůli přežití! Rodiny z Ukrajiny se u nás integrují nadmíru dobře, okolo 75 procent dospělých si rychle našlo práci a fakt nemůžou za to, že jim Rusko vzalo střechu nad hlavou,“ dodal.

Aktuálně v Česku legálně pracuje více než 122 tisíc osob uprchlíků. V prvním čtvrtletí letošního roku přinesli státu na daních a odvodech 6,4 miliardy korun, zatímco jeho výdaje na ně představovaly 3,5 miliardy korun.

Ukrajinci v Česku už odvedli na daních o miliardu víc, než dostali na dávkách

Domácí

Výběr článků

Načítám