Hlavní obsah

Unikátní železniční most na Mělnicku: Projede vlak a může se celý zvednout

Střední Čechy

V Lužci nad Vltavou na Mělnicku stojí unikátní železniční most, který se při proplouvání velkých lodí dokáže celý zvednout o tři metry do výšky. Zvedal se tu třeba i kvůli soše psa. Ve čtvrtek odpoledne měli možnost obhlédnout technologii zvedání celé 40 tun těžké konstrukce turisté.

Zvedání železničního mostu v Lužci nad VltavouVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Vlak nejprve projel po mostě, v tu dobu by se pod něj vešly lodě vysoké maximálně 4,7 metru. Když vlak odjel do bezpečné vzdálenosti, bezpečnostní zařízení dovolilo spustit motory a most se mohl začít zvedat, přičemž postupně vystoupal tak vysoko, že by se pod něj vešly lodě vysoké až 7,7 metru.

„Většina lodí je nízká, ale pluje tudy několik lodí nákladních a velké hotelové lodě, kvůli kterým se most zvedá,“ řekl Novinkám Ondřej Havlíček, technický pracovník Ředitelství vodních cest, který se stará o strojovnu.

Vlaky a lodě se křižují na vodním kanálu vedoucím podél Vltavy od Mělníka ke Kralupům nad Vltavou. Most je v provozu od roku 2021. „V hlavní sezoně se zvedá most i několikrát za den, mimo sezonu jednou dvakrát v týdnu,“ dodal Havlíček.

Lodě čekaly tři dny. Plavební komora u Mělníka je po požáru opět v provozu

Domácí
Foto: Radek Plavecký, Novinky

Na mostě nejprve projel vlak, když byl v bezpečné vzdálenosti v sousední stanici, mohla se konstrukce zvednout.

Před pár dny tu pouštěl například náklad pro stavbu Dvoreckého mostu v Praze. „Nejbizarnější náklad, který jsem tady zažil, byla asi pět metrů vysoká socha psa. Jinak se tu vozí například bagry a různé konstrukce,“ poznamenal Havlíček.

V současné době je obsluha možná buď ze strojovny přímo pod mostem, nebo z velínu ve Vraňanech. Ten byl zprovozněn jako záloha poté, co před dvěma týdny vyhořel velín na zdymadlech v Hoříně, odkud se jinak řídí všechny čtyři zdvižné mosty nad kanálem. Tři jsou silniční a jeden železniční.

150 tun oceli na Vltavě. Pluly z Modřan k Dvoreckému mostu

Domácí
Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zdvižený most v Lužci nad Vltavou

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ondřej Havlíček obsluhuje ve strojovně zdvihací železniční most.

Související témata:
Zdvižné mosty

Výběr článků

Načítám