Hlavní obsah

Ukrajina zastaví tranzit ruské ropy ropovodem Družba

Ukrajina v lednu 2025 zastaví tranzit ruské ropy ropovodem Družba, kterým se ropa dostává mimo jiné i do České republiky. S odkazem na poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka o tom informuje ukrajinský list Ekonomická pravda. Ukrajina už dříve uvedla, že přes Ukrajinu do Evropy nepoteče ruský plyn.

Foto: Reuters

Ropovod Družba. Ilustrační foto

Článek

„Kromě plynu se od ledna 2025 přes Ukrajinu zastaví i tranzit ruské ropy ropovodem Družba,“ prohlásil Podoljak v rozhovoru pro NovostiLive, na který odkazuje ukrajinský list.

Podle Podoljaka tímto ropovodem odebíraly ruskou ropu některé evropské země, například Slovensko, Česká republika či Maďarsko. Podle usnesení EU však tyto země musí diverzifikovat své dodávky ropy a přestat dovážet přes Ukrajinu. To se týká i dodávek plynu.

Pokud však budou „evropské kohoutky“ potřebovat kazašský nebo ázerbájdžánský plyn, Ukrajina je připravena jej přepravit, uzavřel poradce prezidenta.

Kyjev: Přes Ukrajinu už ruský plyn do Evropy nepoteče

Ekonomika

Konec ukrajinského tranzitu ruské ropy přes Družbu se ale Česka nijak nedotkne, protože od příštího roku už nebude ruskou ropu potřebovat.

Česko loni dovezlo 7,4 milionu tun ropy, přičemž 58 procent neboli 4,3 milionu tun z toho tvořily dodávky z Ruska posílané právě přes Družbu. Zbylou část tvořily dodávky z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský ropovod TAL.

Ačkoliv i letos bude podíl ruské ropy na celkovém dovozu dominantní, tak od příštího roku se to změní. Česko se totiž bude moci od Družby definitivně odstřihnout díky navýšení kapacity ropovodu TAL, což nahradí objem dodávek přes Družbu.

Projekt známý jako TAL-PLUS Česku přinese zhruba čtyři miliony tun ropy ročně navíc. Celkově tak bude možné tímto ropovodem dodat až osm milionů tun za rok, což celoroční spotřebu pokryje.

Dominantním dovozcem ropy do ČR je Rusko, od příštího roku se to ale změní

Ekonomika

Výběr článků

Načítám