Hlavní obsah

Ukrajina jedná s věřiteli a usiluje o částečný odpis dluhu

Ukrajinská vláda jedná se zahraničními držiteli dluhopisů o restrukturalizaci svého dluhu v objemu 20 miliard dolarů (451 miliard Kč) a usiluje o jeho částečný odpis. Zákonodárcům to v pátek řekl ministr financí Serhij Marčenko. Ukrajina se po ruské invazi z února 2022 dohodla na dvouletém zmrazení plateb ze svých zahraničních dluhopisů.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko

Článek

Kyjev si chce udržet přístup na mezinárodní trhy a chce vyjednat novou dohodu do srpna, než skončí doba, ve které země na základě dohody nemusela dluh splácet.

„V současnosti jednáme s věřiteli o restrukturalizaci, která mimo jiné zahrnuje částečný odpis dluhu,“ řekl Marčenko v parlamentu. V odpovědi na otázky zákonodárců uvedl, že další podrobnosti o jednání o restrukturalizaci budou zveřejněny v blízké budoucnosti.

Válka s Ruskem trvá už více než dva roky a ukrajinská vláda je do značné míry závislá na zahraniční finanční pomoci, aby mohla financovat sociální a humanitární platby. Většina příjmů státu jde na obranu.

Ukrajinské státní dluhopisy splatné mezi roky 2027 a 2034 se nyní obchodují na velmi nízké úrovni, mezi 27 a 31 centy na dolar. To naznačuje, že trhy očekávají odepsání dluhu, uvedla agentura Reuters.

Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že hrubý veřejný dluh Ukrajiny v letošním roce dosáhne 94 procent hrubého domácího produktu (HDP). Před ruskou invazí na Ukrajinu činil hrubý veřejný dluh 48,9 procenta HDP. Ukrajinská ekonomika podle MMF letos vykáže růst o 3,2 procenta a příští rok o 6,5 procenta. Loni se HDP zvýšil o pět procent.

Francie poskytne Ukrajině stíhačky Mirage, slíbil Macron

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám