Hlavní obsah

Ukrajina jedná o tranzitu ázerbájdžánského plynu místo ruského do EU

Ačkoliv dohoda o tranzitu ruského zemního plynu přes území Ukrajiny do Evropy na konci roku vyprší, ve hře je pokračování tranzitu plynu i v příštím roce. Místo Ruska by však plyn do potrubí dodával Ázerbájdžán. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg to prozradil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Ukrajina jedná o zasílání zemního plynu z Ázerbájdžánu do EU, protože se snaží udržet svou roli tranzitní země a pomoci západním sousedům zajistit energetickou bezpečnost, řekl Bloombergu Zelenskyj.

Konkrétní možnost nahrazení ruského plynu ázerbájdžánským je podle ukrajinské hlavy státu „jedním z návrhů“, o kterých v současné době ukrajinská vláda diskutuje.

Evropa se po zahájení ruské invaze na Ukrajině postupně zbavila silné závislosti na ruském plynu, nicméně některé státy od Ruska plyn nadále odebírají přes plynovod vedoucí přes Ukrajinu. Jmenovitě jde například o Rakousko a Slovensko.

Evropa v zákulisí jedná o pokračování provozu rusko-ukrajinského plynovodu

Ekonomika

Smlouva, která se vztahuje na tranzitní dohodu uzavřenou mezi ukrajinskou státní energetickou společností Naftogaz a ruským Gazpromem v roce 2019, vyprší na konci letošního roku a vzhledem k tomu, že válka stále pokračuje, očekávalo se, že tok plynu se zastaví. I samotná Evropská komise uvedla, že o prodloužení smlouvy nestojí.

Bloomberg ale minulý měsíc přišel s informací o možnosti zachování tranzitu přes rusko-ukrajinské území, avšak za podmínek, že ruské dodávky nahradí ty z Ázerbájdžánu. Tuto možnost nyní oficiálně potvrdil i Zelenskyj.

„Nyní se zvažují alternativní kroky, jak můžeme plynovod využít s jiným dodavatelem plynu, s jinou zemí. Jednání probíhají. Nechceme prodloužit kontrakt na plyn s Ruskou federací. Nechceme, aby tady vydělávali peníze,“ řekl.

„Pokud by se jednalo o normální smlouvu o dodávkách neruského plynu do evropských zemí, které nás oslovují, pak bychom jako budoucí členové EU měli podporovat naše přátele,“ dodal.

Miliardy pro Ukrajinu

Využití rozsáhlých ukrajinských plynovodů evropskými státy by zemi mohlo zajistit prostředky, které použije na financování války proti Rusku. V roce 2021 takto Ukrajina inkasovala přibližně jednu miliardu dolarů (23,3 miliardy Kč), připomněl Bloomberg.

Kromě toho existují obavy, že nepoužívané plynovody by se mohly stát terčem vojenských cílů nebo by mohly zchátrat a budoucí náklady na opravu by byly vysoké.

Agentura už dříve uvedla, že plán na využití ázerbájdžánského plynu by teoreticky mohl být výhodný i pro Rusko, pokud by dohoda byla nastavena jako výměna, která by Moskvě umožnila poslat svůj plyn jinam.

Rusko se snaží najít dostatek nových zákazníků pro svůj plyn, protože jeho infrastruktura je nastavena na zásobování Evropy a chystaný plynovod Síla Sibiře 2, který by měl komoditu posílat do Číny, drhne na tvrdých vyjednáváních s asijskou zemí.

Rusko začne od roku 2027 vyvážet deset miliard kubíků plynu do Číny

Ekonomika

Výběr článků

Načítám