Hlavní obsah

U  rezervační smlouvy se nezaměřujte jen na poplatek

Rezervační smlouva zavazuje prodejce k prodeji a kupce ke koupi nemovitosti. Pro většinu lidí je základním krokem k jejich novému domovu. Mimo jiné si v ní obě strany mohou sjednat pokutu za její nedodržení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Před podpisem by si měl kupec důkladně prověřit technický stav nemovitosti. Důležité je také ujistit se, že nemovitost není zatížena dluhy, věcnými břemeny či jinými právními vadami. To lze zjistit v katastru nemovitostí.

„Nespoléhejte na výpis, který vám předloží prodávající či realitní kancelář, raději si jej nechte vystavit sami,“ upozornila ředitelka organizace dTest Eduarda Hekšová. Výpis je možné získat i na webu Cuzk.gov.cz.

Nezapomeňte nahlédnout i na okolní pozemky, zda je k nemovitosti zajištěn přístup.

Vláda upraví penzijní reformu. Věk odchodu do důchodu poroste pomaleji

Ekonomika

Vyplatí se zkontrolovat, že smlouva obsahuje vše, na čem se obě strany dohodly. Například pozemek, který slouží jako zahrada, může být na samostatném listu vlastnictví. Nezapomeňte ho proto uvést.

Ve smlouvě je také důležité upřesnit, jak se naloží s rezervačním poplatkem, když nedojde k transakci. „Kupujícím bychom doporučili, aby si přinejmenším vymínili, že od smlouvy mohou bez jakékoliv sankce a s vrácením rezervačního poplatku v plné výši odstoupit, když třeba banka neschválí úvěr,“ uvedla ředitelka dTestu.

Na rezervační poplatek nemá nárok realitní kancelář, proto si často sjednává náhradu nákladů. „Pokud ve smlouvě najdete identifikační údaje realitky, ale majitele nikoli, jde o smlouvu zprostředkovatelskou. Ta ale vymezuje pouze práva a povinnosti realitní kanceláře, nikoliv prodávajícího,“ varoval server Bezrealitky.cz.

Jurečka: Peníze na platy jsme našli, ale pro všechny nejsou

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám