Hlavní obsah

U nové superdávky bude majetkový test. Chceme vědět, kam jdou peníze, hájí to Jurečka

Jedna sociální superdávka namísto čtyř současných, zavedení majetkových testů při podání žádosti, ale i větší důraz na to, aby se její příjemci snažili pracovat, či aspoň prošli rekvalifikací. To vše má zavést zákon o dávce státní sociální pomoci. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je motivační a pomůže řadě lidí. Čelí však také kritice, například ze strany některých neziskových organizací.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Je důležité, aby docházelo k motivaci, aby člověk, který dokáže pracovat, pracoval. V této revizi se soustředíme na pomoc těm, kteří si sami pomoci nemohou,“ řekl Jurečka s tím, že je mnoho domácností, jež berou jednu sociální dávku, ale nevědí, že mají nárok i na další.

„V příštích dvou týdnech proběhne první čtení, druhé čtení bychom měli zvládnout v průběhu listopadu a poslední čtení včetně projednání v Senátu do konce ledna,“ dodal.

Nová superdávka má nahradit příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Její součástí je i takzvaný pracovní bonus, který má lidi přimět k tomu, aby více pracovali.

Vláda schválila superdávku

Ekonomika

Pokud se nebudou snažit pracovat, rekvalifikovat nebo nebudou práci aktivně hledat, mohou být ve výši dávky znevýhodněni. To se ale netýká zranitelných skupin, jako jsou senioři, rodiče dětí do tří let věku nebo samoživitelky s dětmi mladšími sedmi let.

Podle ministra může být nová dávka pro lidi, kteří vyvíjejí snahu pracovat, výhodnější. Odstranit má třeba místa zlomu, kdy koruna vydělaná nad limit nebude znamenat ztrátu celé dávky.

„Nejde o revizi, která má přinést úspory do státního rozpočtu. To nebylo naším cílem. Když ti lidé budou legálně pracovat, tak nás to bude z rozpočtu stát o něco více. Ale to je vlastně cílem. Chceme, aby pracovali,“ podotkl.

Hodnotit se budou úspory i nemovitosti

Současně budou s dávkou spojeny majetkové testy, které aktuálně třeba u přídavků na děti nejsou, neboť se u nich posuzuje jen výše příjmů.

Nově bude moci mít jednočlenná domácnost na účtu maximálně 200 tisíc korun, dvoučlenná 250 tisíc, tříčlenná 300 tisíc, čtyřčlenná 350 tisíc a pěti- a vícečlenná 400 tisíc korun. Také smí vlastnit jedno auto na dospělého člena domácnosti.

Do posuzování nespadají úspory na stáří, na stavebním spoření nebo u hendikepovaných osob u sbírek či z fundací.

Povolena bude jedna nemovitost, ve které příjemce dávky bydlí. Ten bude moci po dobu tří let vlastnit ještě jednu další, například chatu či chalupu. Pokud žadatel tyto podmínky nesplní, o dávku přijde.

Odvody při práci na dohodu zůstanou beze změny, Jurečka úpravu vzdal

Ekonomika

Výše úspor se bude kontrolovat u bank, kdy dá žadatel souhlas se zjištěním zůstatků na účtech. To bylo terčem kritiky jako prolomení bankovního tajemství, Jurečka ovšem s takovou kritikou nesouhlasí.

„Nebude to prolamováno. Nemáme možnost sledovat transakce, pouze se můžeme doptat na zůstatek,“ upřesnil ministr. Podle něj je spravedlivé, aby se ověřilo, že příjemci dávky v žádosti neklamali.

„Je nutné se podívat na to, o jakých dávkách se bavíme. Můžou to být třeba dávky v řádu stovek, kdy o ně lidé často ani nežádají. Pak jsou ale domácnosti, které mají dávku deset, patnáct nebo dvacet tisíc měsíčně, třeba když pobírají i příspěvek na bydlení. Máme za to, že je dobré si v některých situacích ověřit, co tvrdí,“ dodala Kateřina Jirková, která na ministerstvu řídí odbor nepojistných sociálních a rodinných dávek.

„Na západ od nás je majetkový test běžný i u příspěvku na péči a dalších záležitostí. Chceme vědět, že peníze jdou tam, kam je potřeba,“ dodal Jurečka.

Sankce mohou poškodit děti, varují organizace

Návrh zákona kritizují neziskové organizace pracující s potřebnými. Poukazují na to, že i za menší pochybení může úřad vyřadit nezaměstnaného z evidence na půl roku. Lidé pak přijdou o podporu na živobytí a bydlení. Při neplnění školní docházky se jim škrtnou peníze na děti.

„Novela může vést ke ztrátě bydlení nebo zadlužení či vést k významnému sociálnímu propadu,“ uvedla Iva Kuchyňková z Iniciativy za rovnost, spravedlnost a lidská práva. Tato iniciativa zastřešuje 33 společností, nadací či spolků.

„Hrozí, že mnoho lidí včetně rodin s dětmi přijde o svůj domov i pro velmi malé porušení povinnosti nebo pracovní neaktivitu i jen jediného člena domácnosti. Může dojít i k takové situaci, kdy rodina s dětmi nebude mít na zaplacení bydlení, protože jeden z rodičů nepracuje, třeba z důvodu závislosti na alkoholu, a druhý rodič i přes svou snahu a pracovní aktivitu náklady na bydlení nebude schopen uhradit,“ dodala Kuchyňková.

Iniciativa vyzvala ministra k jednání. „Počítám s tím, že se se zástupci neziskových organizací potkám,“ řekl k tomu Jurečka. Některé detaily lze podle něj ještě upravit ve Sněmovně pozměňovacími návrhy.

Nová dávka by měla být novým žadatelům vyplácena od července příštího roku. Lidé, kteří už nějakou podporu pobírají, na ni budou po tomto datu převedeni postupně do počátku roku 2026.

Hypotéky zlevní nejspíš až příští rok

Ekonomika

Výběr článků

Načítám