Článek
Kopřiva uvedl, že ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může zamezit vzniku nežádoucích kontaminací u sušených bylin a koření.
„V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí,” uvedl Kopřiva.
V rýži bylo desetkrát víc pesticidů, než je dovoleno, zjistila inspekce
Inspektoři odebrali 37 vzorků a u čtyř odhalili, že na obalu chybí informace o ozáření, přestože laboratorní analýza použití záření prokázala. Místem odběru vzorků byly velkoobchody. Dva vzorky vietnamské instantní nudlové polévky inspektoři odebrali v Břeclavi, dva v Praze. Polévky měly vepřovou příchuť nebo příchuť mořských plodů.