Článek
Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila 22. dubna, kdy končí stávající přechodné období, zavedené v roce 2012.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni upozornil, že některé látky v rumovém éteru, který dodává charakteristickou chuť a vůni českému tuzemáku, mohou být jako rakovinotvorné zdravotním rizikem. Aroma se přitom používá také při výrobě některých nealkoholických nápojů, pekařských výrobků či cukrovinek.
O výjimku, která se týká jen používání tradičního aroma při výrobě tuzemáku, a nevztahuje se tedy na cukrovinky a další výrobky, požádaly ČR a Slovensko loni v prosinci. Nyní ji - s pětiletým omezením - potvrdil Stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, přičemž právní finalizace ještě určitou dobu potrvá.
Potravináři o rizicích pochybují
Tuzemák je nejprodávanější lihovinou v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je takzvaný tuzemský rum. Jedná se o tradiční rakouský a český alkoholický nápoj. Vznikl v habsburské monarchii jako náhražka za pravý rum vyráběný destilací ze zkvašené cukrové třtiny. Tuzemák se vyrábí z potravinářského lihu s přidáním rumového aromatu a má výraznější chuť než skutečný rum.
Označení rum muselo z výrobku zmizet v roce 2003 také kvůli pravidlům EU, za rum podle nich může být označován právě jen destilát z třtiny.
Potravinářská komora ČR zdravotní rizika zpochybnila a rozhodnutí o zákazu rumového aroma označila za ”nekompetentní”. Potravináři se obávali, že v Rakousku by se při případném zákazu díky vyjednané výjimce tamní „tuzemák” s větší koncentrací aromatu mohl vyrábět i nadále, zatímco v Česku ne. Naznačila, že opatření může mít za cíl zlikvidovat české producenty.