Hlavní obsah

Tuplák na mnichovském Oktoberfestu vyjde už skoro na čtyři stovky

Cena piva na letošním ročníku tradiční slavnosti Oktoberfest v Mnichově pokoří novou hranici. Jeden máz (litr) bude stát poprvé více než 15 eur (374 Kč), což výrobci odůvodňují rostoucími náklady, zejména vyššími cenami energie a vyššími platy zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nad patnáctieurovou hranicí se bude pohybovat cena „tupláku“ čepovaného ve stanech značek Paulaner, Hacker a Bräurosl. Loni na podzim se prodávaly za 14,30 až 14,50 eura.

Deník Bild píše o „cenovém šoku“. „Za 15 eur dostanete ve většině hospod řízek i s přílohami!“ upozornil list.

Kritikou nešetřil ani prezident mnichovské „Asociace proti podvodnému nalévání“ Jan-Ulrich Bittlinger. „Žádná radost to není. Ale kdyby šenkýři na Tereziánské louce (tradiční místo Oktoberfestu) čepovali poctivě, nebyl by hněv tak velký,“ prohlásil.

Nejen v Německu. Plzeňské pivo nakoupí levněji i Slováci

Ekonomika

Mázy při Oktoberfestu jsou podle něj zpravidla o deset procent podměrečné, což je přesně oficiálně tolerovaná hranice. „Prostě půldruhého eura nedobrovolného spropitného!“ dodal Bittlinger.

Paní Bärbel Veitová bere zdražení trochu smířlivěji. „V 60. letech stál máz 2,50 marky. Lidé pořád skuhrají, ale stany jsou pořád plné,“ dodala 82letá seniorka, která se kdysi právě na Oktoberfestu seznámila se svým manželem.

Letošní ročník Oktoberfestu se uskuteční od 21. září do 6. října. Na největší pivní festival světa přijíždí každoročně kolem šesti milionů lidí.

Pokání po 52 letech. Američan poslal mnichovské pivnici peníze za ukradený máz

Koktejl

Výběr článků

Načítám