Hlavní obsah

Trumpovy akcie na burze prudce posílily

Jako na houpačce kolísá hodnota společnosti pro sociální média amerického exprezidenta a nynějšího prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Její akcie na Wall Street po předchozím mohutném propadu v posledním měsíci značně posílily. Podle stanice CNN to hodně napovídá o tom, jak široké spektrum investorů vnímá Trumpovy šance na znovuzískání Bílého domu.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump doufá, že se do Bílého domu po čtyřleté pauze vrátí.

Článek

Trump Media & Technology Group je mateřským podnikem sociální sítě Truth Social, jejíž vznik Trump inicioval, když nemohl publikovat na sítích Twitter, nyní X, a Facebook.

Do druhé poloviny září cena akcií společnosti několik měsíců oslabovala až na rekordní minimum 12,15 dolaru. V následujících třech týdnech se ale zhodnotily o téměř 150 procent. Před začátkem středečního obchodování byla jejich cena na 26,10 dolaru (zhruba 605 Kč).

„Je to pozoruhodný obrat, dokonce i pro notoricky volatilní titul, který byl popsaný jako takzvaná meme akcie na steroidech,“ poznamenala CNN.

Boj o Bílý dům: Harrisová začala ztrácet na popularitě

Zahraniční

Upozornila, že Trump Media neoznámila žádné nové příjmy nebo produkt, který by mohl takto výrazný růst akcií vysvětlit. Nestojí za tím ani investiční doporučení analytiků z Wall Street nebo podpora významného akcionáře.

Akcie Trump Media už delší dobu slouží obchodníkům jako způsob, jak sázet na volby, podotkla CNN.

„Je to opravdu jednoduché. Lidé si uvědomují, že pokud bude Trump zvolen, má tato akcie potenciál ke zhodnocení. A pokud nebude zvolen, pravděpodobně to půjde na nulu,“ prohlásil generální ředitel společnosti Tuttle Capital Management Matthew Tuttle.

Hodnota Trumpova podílu ve společnosti vzrostla od 23. září o zhruba 1,7 miliardy dolarů (skoro 40 miliard Kč).

Jay Ritter, profesor financí na Floridské univerzitě, který čtyři desetiletí studuje kapitálové trhy, popsal více než stoprocentní nárůst akcií Trump Media v posledních týdnech jako ohromující.

„Cena také odráží očekávání toho, kdo vyhraje listopadové volby,“ řekl Ritter a poukázal na predikční platformy, jako je PredictIt, jež ukazují, že náskok kandidátky demokratů Kamaly Harrisové nad republikánem Trumpem ve volebních preferencích se smazal.

Americké indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely na nových rekordech

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám