Hlavní obsah

Tripartita se nedohodla na zvýšení platů státních zaměstnanců

Školníci, kuchařky, uklízečky, ale ani úředníci na obecních úřadech doposud nemají jasno, o kolik jim od září vzrostou platy. O navýšení rozhodnou až výsledky rozpočtu v prvním pololetí, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). On sám bude i nadále navrhovat růst u zaměstnanců z první tarifní tabulky o sedm až deset procent.

Foto: Profimedia.cz

Roman Ďurčo, předseda OS KOVO, Josef Středula, předseda, Českomoravská konfederace odborových svazů, přicházejí na jednání tripartity.

Článek

„Dohodli jsme se, že bychom okamžitě po 1. červenci viděli, jak je možné od 1. září navýšit platy,“ řekl Jurečka. Vláda by pak rozhodla 24. července.

Více by podle něj mělo být přidáno zaměstnancům v kultuře, úředníkům, lidem ve státní službě, což jsou zaměstnanci na ministerstvech, ale i již zmínění nepedagogičtí pracovníci či lidé ve státní službě. Je jich asi 360 tisíc. Podle materiálů ministerstva práce klesla hodnota jejich výdělků až o pětinu.

Jurečka ustoupil. Platby v soukromých domovech mají být omezeny výší důchodů

Ekonomika

Navýšení od září by se ale podle Jurečky netýkalo zřejmě dalších profesí, jako jsou učitelé či zdravotníci.

Odbory tak na úterním jednání tripartity svůj původní návrh patnáctiprocentního růstu výdělků ve státním sektoru neprosadily. Nyní požadují přidání pro všechny zaměstnance státní a veřejné sféry od září nejméně o deset procent. „Ale za podmínky, že se pak přidá i v lednu,“ uvedl jejich předák Josef Středula.

Vláda jim ale podle jeho slov vyšla vstříc alespoň v tom, že nadále nepůjde padesát procent peněz, které státní zaměstnanci dostávají v rámci fondu kulturních a sociálních potřeb, což je obdoba benefitů v soukromém sektoru, povinně na produkty spoření na stáří. Zaměstnanci si budou moci vybrat, jak je čerpat.

Tripartita dále jednala o důchodové reformě a situaci v Liberty Ostrava.

Zateplíte za ně celý dům. Stát znovu spustil populární dotace pro seniory

Ekonomika

Výběr článků

Načítám