Článek
Zákazníci si nejčastěji stěžovali na mléčné výrobky. Zmínila je přibližně polovina lidí, kteří si domu přinesli zkažené nebo prošlé potraviny. Rizikové jsou podle účastníků průzkumu také masné výrobky, ovoce a zelenina.
Z průzkumu zároveň vyplynulo, že většina dospělých obyvatel při nákupu potravin kontroluje datum spotřeby. „Ze zdravotních rizik spojených s konzumací prošlých potravin má obavy přes 60 procent osob, které alespoň občas potraviny nakupují,“ píše se ve zprávě.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku provádí intenzivní kontroly prodejen potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny.
Největší tuzemské obchodní řetězce v květnu kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin.