Hlavní obsah

Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do EU se zvýšil na nedávné hodnoty

Tranzit ruského zemního plynu do Evropské unie potrubím přes Ukrajinu se vrátil na nedávné hodnoty. Ruská společnost Gazprom uvedla, že v úterý pošle odběratelům v EU přes ukrajinské území 42,4 milionu metrů krychlových suroviny, informovala agentura Reuters. Minulý týden ve čtvrtek objem tranzitu kvůli slabší poptávce klesl ke 37 milionům metrů krychlových.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gazprom v současné době posílá plyn do EU jen přes měřicí stanici Sudža, loni přes ni přepravil 14,65 miliardy metrů krychlových suroviny. To byla zhruba polovina zemního plynu, který Rusko do EU vyvezlo. Na celkové spotřebě plynu v EU se tato surovina podílela asi pěti procenty. Plyn, který Gazprom touto trasou posílá, pochází z oblastí západní Sibiře.

Do května 2022 Gazprom posílal plyn i přes měřicí stanici Sochranovka, Ukrajinci ale tehdy rozhodli, že nebudou tranzit umožňovat. Odvolali se na boje v oblasti, podle Gazpromu ale k přerušení tranzitu nebyl důvod. Krok ukrajinské strany způsobil, že vývoz ruského plynu do EU přes ukrajinské území od května 2022 klesl přibližně o třetinu. Kyjev tehdy tvrdil, že Gazprom by mohl plyn místo přes Sochranovku přepravovat přes stanici Sudža, to ale podle Gazpromu není technicky možné.

Osud měřicí stanice Sudža ale teď zůstává nejasný. Někteří ruští váleční blogeři a ukrajinské telegramové kanály uvádějí, že kontrolu nad Sudžou má Ukrajina. Reuters upozorňuje, že nebyl schopen tato tvrzení nezávisle ověřit a že Moskva se k situaci v Sudži zatím podrobněji nevyjádřila.

Ceny plynu vyletěly na letošní maximum

Ekonomika

Boje v okolí Sudže jsou podle analytiků v posledních dnech jedním z důvodů růstu cen plynu. Nejbližší kontrakt na plyn s dodáním v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v úterý dopoledne prodával za 39,30 eura (zhruba 989 Kč) za megawatthodinu (MWh).

V pondělí cena krátce překročila hranici 41 eur a byla nejvyšší od loňského prosince. Právě vyšší cena může snižovat poptávku, kvůli níž byl odběr plynu minulý týden nižší. Ceny v TTF jsou pro odběratele v Evropě určující.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Ukrajinský postup na ruské území

Evropská unie začala už dlouho před válkou na Ukrajině odmítat ropu i plyn z Ruska, zdůvodňovala to hlavně snahou o diverzifikaci. Po začátku invaze EU nákup ruských energetických surovin omezila ještě více, vnitrozemské státy ve střední Evropě ale dostaly výjimku, aby získaly více času najít si alternativní dodavatele.

Cena plynu se začala citelněji zvyšovat v roce 2021, v následujícím roce se i v důsledku války na Ukrajině přechodně dostala na rekordních více než 300 eur za MWh. V posledních měsících se ceny plynu v TTF pohybují v rozmezí 30 až 40 eur. Na konci února cena plynu klesla až k 22 eurům.

Plyn zdražil na letošní maximum, hrozí dopad do cen pro domácnosti

Ekonomika

Výběr článků

Načítám