Hlavní obsah

Tok ruského plynu přes Ukrajinu klesl. V místě poslední funkční tranzitní stanice se bojuje

Sudža

Cena plynu na evropské burze se vyšplhala na nejvyšší úroveň v tomto roce. Komoditu zdražily obavy z možného přerušení dodávek ruského plynu posílaného přes Ukrajinu v souvislosti s průnikem ukrajinských jednotek na ruské území. Objem toku plynu přes tranzitní stanici Sudža, kde nyní probíhají tuhé boje, se totiž ve čtvrtek snížil.

Článek

Cena jedné megawatthodiny (MWh) plynu s kontraktem na dodání v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se ve čtvrtek po poledni vyšplhala až na 38,8 eura, což je nejvyšší hodnota v tomto roce.

Za nárůstem ceny stojí obavy o plynulost dodávek v důsledku intenzivních bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami v ruské Kurské oblasti. Ta se nachází blízko tranzitní plynové stanice Sudža, jež je posledním funkční tranzitním bodem pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg. Tranzitní bod je podle dostupných informací nyní pod kontrolou ukrajinské armády.

Ve čtvrtek se tok plynu přes tuto stanici snížil o šest procent na 37,3 milionu metrů krychlových denně, což je méně než v posledních měsících obvyklých 42 milionů metrů krychlových a nejméně od května 2023, vychází z dat ruského vývozce Gazpromu.

Bombardují Rusové vlastní město? U Sudži pokračují tuhé boje

Válka na Ukrajině

Podle zdrojů agentury obeznámených se situací však za snížením toku stojí klienti, kteří poslali požadavky na nižší objem dodávek.

Pro Slovensko a Rakousko by to byl šok

Ruský plyn pravděpodobně přestane přes Ukrajinu proudit do Evropy koncem tohoto roku, kdy vyprší tranzitní dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou. Náhlé a dřívější zastavení dodávek by však představovalo šok pro Slovensko nebo Rakousko, které jsou v současnosti na těchto dodávkách stále závislé, upozornil Bloomberg.

Cenu může v nadcházejících týdnech vyšponovat nahoru i blížící se odstávka v Norsku, které se po silném omezení dodávek z Ruska v důsledku jeho vojenské invaze na Ukrajinu stalo největším dodavatelem plynu v Evropě. Koncem srpna Norsko odstartuje „intenzivní období údržby“, jakékoliv neplánované dodatečné práce na plynovodech by proto pravděpodobně vyvolaly další cenový růst.

Plyn skokově zdražil. Ukrajinci v Rusku bojují u posledního funkčního místa, kudy teče do Evropy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám